Home / IZA KULISA / SCENARIO PO KOM ĆE SE RASPLESTI KOSOVSKI ČVOR: Ovo je tajni dogovor Moskve i Vašingtona..

SCENARIO PO KOM ĆE SE RASPLESTI KOSOVSKI ČVOR: Ovo je tajni dogovor Moskve i Vašingtona..

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker doneo je u Srbiju ultimatum kojim EU, pod pretnjom zaustavljanja integracija, traži od Srbije da pod hitno prizna Kosovo.

Pride, Brisel zahteva i da Beograd u tajnosti zatraži od Rusije da odustane od veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada dođe do glasanja o prijemu Kosova.

U Briselu je usvojen čvrst stav, za koji se posebno zalažu Nemačka i baltičke zemlje (Estonija, Letonija, Litvanija), kao tradicionalno najveći neprijatelji Rusije, da se Srbija stavi pred svršen čin i primora na razgraničenje sa Kosovom, po principu dve nezavisne države, bez ikakvog prekrajanja granica.

Njihova je ideja da se Beograd uslovi prekidom ili potpunim usporavanjem pregovora o pristupanju EU.

S druge strane, iako je Moskva poručila da čvrsto stoji iza svake srpske odluke, u vrhu EU smatraju da bi posle zahteva Beograda Putin lagano odustao od veta, posebno što bi mu to zbog Krima i eventualno Donbasa išlo u prilog.

TAJNI KANALI

Međutim, kako se ekskluzivno saznaje, scenario po kom će se rasplesti kosovski čvor mogao bi da bude sasvim drugačiji.

Naime, iz diplomatskih krugova stižu pouzdana saznanja da su se Putin i Tramp, odnosno Moskva i Vašington, saglasili da bi i podela Kosova bila prihvatljivo rešenje.

O tome se tajnim kanalima uveliko vode ozbiljni razgovori u koje je kao američki zastupnik i neko ko ima ogroman uticaj u prištini uključen i Edi Rama.

Predsednik Albanije o tome je nedavno razgovarao u Tirani sa Hašimom Tačijem i liderom Albanaca u Makedoniji Ahmetijem. O tome, istina šturo i samo u naznakama, pisala je i prištinska štampa.

Pravu pozadinu dolaska u Beograd na neki način je juče iz Tirane najavio i sam Junker.

– Suprotno onome što čitamo svuda, EK i ja nismo rekli da će Srbija i Crna Gora nužno postati članice EU 2025. godine – rekao je Junker novinarima i nagovestio da prijem prethodno mora debelo da se zasluži.

U isto vreme, kako saznaje naš list, u Prištinu će stići evropska komesarka Federika Mogerini, koja će tamošnjim vlastima predstaviti nepristojnu ponudu, koja je predočena Beogradu, i od njih tražiti da budu koooperativni po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština.

O tome će se pričati i tokom razgovora srpske i albanske strane, koji se danas nastavljaju u Briselu nakon što su prekinuti na dan ubistva Olivera Ivanovića.

SERIJA UCENA

Ruska analitičarka Ekatarina Pomorceva sigurna je da sledi nova serija ucena za Beograd.

– Novi uslovi iz Evrope će obavezno doći i Vučić je svestan toga. Setimo se samo slučaja u Rambujeu i sve postaje jasno. Srbija, međutim, ne treba da popušta. Vučić treba da ostane veran svom kursu oslanjajući se na podršku predsednika Rusije i svoga naroda – kaže Pomorceva za naš list.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ocenjuje ovakav plan EU nebuloznim.

– Meni ovakva konstrukcija deluje halucinogeno. Rusi su jasno stavili do znanja da će poštovati svaku odluku Srbije o Kosmetu i ne vidim zašto bi se ovakav plan uopšte razmatrao – navodi Jakšić.

Šta je rekao Putin

Rusija će poštovati svaku odluku o Kosovu koja bude postignuta između Beograda i Prištine, a to treba da bude rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244.

Američki plan za podelu

Kako je Srpski telegraf već pisao, Amerikanci su pokazali da su spremni da podrže podelu Kosova neposredno nakon dolaska Donalda Trampa na vlast.

Krenule su smene Klintonovih ljudi, a novi kadrovi u administraciji pokazali su sluh za srpsku stranu, koja želi da se pitanje južne srpske pokrajine trajno reši.

S ciljem rešavanja ovog problema, najavljeno je da će vrlo brzo u Srbiju doći Ves Mičel, čovek zadužen za Balkan i naslednik Viktorije Nuland.

On će Beogradu ponuditi novi plan, prema kojem bi Beogradu pripao sever Kosova, enklave bi dobile specijalni status, dok bi Priština dobila deo teritorije kod Preševa.

Mičel će posle Beograda otići u Prištinu, nakon čega bi dve strane ponovo mogle da sednu za pregovarački sto. Šef srpske diplomatije je govoreći o ovom scenariju potvrdio da je o ovim temama nedavno u Vašingtonu razgovarao i sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …