Home / IZA KULISA / SKANDAL TRESE EVROPU: U POLJSKOJ KLALI BOLESNE KRAVE I PRODAVALI MESO U OVE ZEMLJE EU (VIDEO)

SKANDAL TRESE EVROPU: U POLJSKOJ KLALI BOLESNE KRAVE I PRODAVALI MESO U OVE ZEMLJE EU (VIDEO)

Skandal trese Evropu! Objavljen je snimak koji prikazuje navodno krijumčarenje teško bolesnihkrava u klanicu u Poljskoj, u kojoj je njihovo meso obrađeno i plasirano na tržište!

Priču je objavio Gardijan, koji piše i kako meso nije prošlo nikakvu ili je prošlo slabu veterinarsku inspekciju.

Snimci su napravljeni tajno, a prikazuju krave koje su u toliko lošem stanju da ne mogu ni da ustanu. Na uznemirujućim snimcima se vidi i kako se te krave vuku užetom od kamiona do klanice.

Čini se i kako se klanje bolesnih krava odvijalo noću, kada u klanici nije bilo veterinarskih inspekcija, što je još jedna kontroverza u ovoj priči.

Gardijan piše i kako se čini da radnici u klanici uklanjaju dokaze sa zaklanih životinja, poput rana od ležanja ili tumora, koji pokazuju kako su krave bile bolesne i ležale danima.

Stručnjaci koji su pregledali snimak tvrde da je moguće da se radi o ozbiljnim zdravstvenim rizicima i pozvali su poljsku vladu da brzo deluje i o ovome obavesti sve države Evropske unije.

– Ako ima dokaza da je deo ovog mesa završio van Poljske, onda postoji mogućnost za bezbednosnu uzbunu širom Evropske unije, a trebale bi da se uključe i brojne regulatorne agencije, a možda i policijske snage širem EU-a – rekao je stručnjak za sigurnost hrane Kris Eliot.

Poljska je, prema podacima iz 2017. godine, izvezla više od 415 miliona kilograma govedine u vrednosti većoj od 1,5 milijarde dolara.

Direktor poljske veterinarske službe Pavel Njimčuk je na konferenciji za novinare rekao da je sumnjivo meso izvezeno u Rumuniju, Švedsku, Mađarsku, Estoniju, Finsku, Francusku, Španiju, Litvaniju, Portugaliju i Slovačku.

Novinari Supervazjera, poljske istraživačke televizijske emisije, objavili su ovaj snimak koji je nastao prošle godine kada se njihov novinar zaposlio u klanici na period od tri nedelje.

Novinar koji je snimio video je rekao kako meso nije prolazilo inspekcije nego bi ga osoblje jednostavno označilo sigurnim za konzumiranje.

– Nadređeni su mi rekli da meso označim zdravim. Da zapravo sve ulepšam. Bilo je užasno. Smrad mesa koje truli vas tera na povraćanje. Morao sam ulepšavati meso stružući ga nožem – rekao je novinar Gardijanu.

Ispričao je i kako su veterinari dolazili u klanicu ujutro.

– Oni bi trebali da budu tamo pre, tokom i nakon klanja. Ali u tri nedelje koliko sam tamo bio, video sam veterinara samo ujutru, dok je sređivao papirologiju i kratko pregledao kravlje glave. Nije bio tamo ni kada su klali bolesne krave noću. Tako da je na papiru sve dobro, a u stvarnosti je katastrofa – ispričao je.

Meso koje je jednom prošlo takvu papirologiju i pregled može se izvesti iz zemlje i staviti na tržište.

Novinar Patrik Ščpanik je za tri nedelje izbrojao 28 krava koje su bile previše bolesne da bi stajale. Nakon što je prestao da radi u klanici, vratio se i snimao je sa obližnjeg polja. Kaže kako su bolesne krave dovožene još pet nedelja.

Kada su novinari ušli u klanicu i tražili izjave, vlasnici i veterinari su pričali kako je sve u redu.

Nakon što je emisija emitovana, načelnik veterinarske inspekcije za region u kojoj je smeštena ova klanica je rekao kako su veterinari zaduženi za tu klanicu, kao i njihovi nadležni, otpušteni i kako slučaj istražuje policija, piše Index.hr.

Gardijan dodaje i kako je deo problema u tome da poljski prodavači otvoreno oglašavaju bolesne krave za prodaju. Navode kako se radi o traumatizovanim ili oštećenim životinjama i tako prikrivaju njihovo stvarno stanje.

Novinari emisije Supervajzer su kontaktirali prodavce i procenili kako oko 300 njih prodaje bolesne životinje.

Inače, Poljska proizvodi oko 560.000 tona govedine godišnje, od čega izvozi oko 80-85 odsto.

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …