Home / IZA KULISA / ŠOK TVRDNJE IZ ITALIJE: KORONA SE POJAVILA U EVROPI JOŠ U OKTOBRU PROŠLE GODINE? DA LI JE OVA INFORMACIJA NAMERNO SKRIVANA?

ŠOK TVRDNJE IZ ITALIJE: KORONA SE POJAVILA U EVROPI JOŠ U OKTOBRU PROŠLE GODINE? DA LI JE OVA INFORMACIJA NAMERNO SKRIVANA?

Italijanski stručnjaci ispituju da li je viši od uobičajenog broja slučajeva upale pluća i sezonskog gripa u Lombardiji u poslednjoj četvrtini 2019. godine signal da se novi koronavirus možda proširio iz Kine ranije nego što se prvobitno mislilo.

Adrijano Dekarli, epidemiolog i profesor medicinske statistike na Univerzitetu u Milanu, kazao je da je zabiležen „značajan“ porast broja osoba koje su hospitalizovane zbog upale pluća i gripa u oblastima Milana i Lodija u periodu između oktobra i decembra prošle godine.

On je kazao da ne može dati tačne cifre, ali da su „stotine“ ljudi više nego uobičajeno hospitalizovane u poslednja tri meseca 2019. u tim oblastima – dva najteže pogođena grada u Lombardiji – zbog upale pluća i simptoma koje izaziva grip, i da su pojedini od njih preminuli.

Dekarli proučava bolničke izveštaje i druga klinička dokumenta o tim slučajevima, uključujući i ona za osobe koje su kasnije umrle kod kuće, kako bi pokušao da shvati da li je epidemija novog koronavirusa već tada bila zahvatila Italiju.

“Želimo da utvrdimo da li je virus već bio u Italiji krajem 2019 i – ukoliko jeste – zašto je ostao neprimećen relativno dug vremenski period kako bismo imali jasniju sliku u slučaju da treba da se suočimo sa drugim talasom epidemije“, kazao je on.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da su novi koronavirus i Kovid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati pre nego što je epidemija zabeležena u Vuhanu, u centralnoj Kini, u decembru.

Dekarli je kazao da kada njegovo istraživanje bude završeno, lokalne zdravstvene vlasti mogu odlučiti da traže dozvolu za ekshumaciju tela osoba sa sumnjivim simptomima.

Drugi eksperti dovode u pitanje hipotezu da je novi virus cirkulisao Evropom pre kraja 2019.

“Smatram da je krajnje neverovatno da je virus bio prisutan u Evropi pre januara”, kazao je Pol Hanter, profesor medicine na britanskom univerzitetu Istočna Anglija, koji prati razvoj pandemije.

Hanter kaže da osim ukoliko italijanski naučnici ne dobiju pozitivne rezultate iz uzoraka uzetih i pohranjenih u to vreme, onda njihova tvrdnja neće imati kredibilitet.

On je dodao da, imajući u vidu da znamo koliko je virus zarazan, i uporedimo broj pacijenata bez simptoma sa brojem onih koji se razbole, “nezamislivo je da nismo imali prilično veliku epidemiju u Evropi mnogo ranije ako su to zaista bili slučajevi Kovida-19“.

Italija, koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 na svetu, zabeležila je prvi slučaj zaraze 21. februara, mada pojedini naučnici smatraju da je virus u toj zemlji počeo da cirkuliše najmanje mesec dana ranije.

“Virus je već bio ovde u drugoj polovini januara”, kazao je Masimo Gali, šef infektivne klinike bolnice Sako u Milanu i profesor na odseku za biomedicinske i kliničke nauke na Univerzitetu u Milanu.

On je, međutim kazao da je verovatnoća da je virus cirkulisao Italijom pre januara „veoma niska“.

Đuzepe Remuci, direktor Instuta Mario Negri za farmakološka ispitivanja u Milanu, kazao je da su pojedini lekari opšte prakse u Lombardiji prijavili neobične slučajeve upale pluća krajem prošle godine koji sada izgledaju sumnjivo.

“Nijedan od tih slučajeva nije dokumentovan kao Kovid-19 jer nije bilo dokaza o postojanju Kovida-19“, kazao je on.

Dodao je da su pojedini izveštaji u naučnim časopisima takođe naveli druge naučnike da postavljaju pitanje da li je moguće da se virus pojavio u Kini već početkom oktobra.

(Vijesti)

Check Also

JEZIVO OTKRIĆE Prof. DIMITRIJEVIĆA: PROROČANSTVO SVETIH OTACA SE ISPUNJAVA- EUFRAT JE PRESUŠIO: EVO ŠTA TO ZNAČI! (VIDEO)

Gost u emisiji „Politikon“ na tv Helmkast autora i voditelja Danila Tvrdišića bio je pravoslavni …