Home / IZA KULISA / SPREMA SE NUKLEARNA KATASTROFA: AMERIČKE ELEKTRANE IZGRAĐENE NA RASEDU KOJI MOŽE DA EKSPLODIRA SVAKOG TRENUTKA- OVO SE DEŠAVA..

SPREMA SE NUKLEARNA KATASTROFA: AMERIČKE ELEKTRANE IZGRAĐENE NA RASEDU KOJI MOŽE DA EKSPLODIRA SVAKOG TRENUTKA- OVO SE DEŠAVA..

Pet nuklearnih objekata izgrađeno je u neposrednoj blizini rasedne linije San Andreas, a neke su izgrađene u sredini zemljotresnih zona koje imaju do 50 odsto šanse za snažan zemljotres svakih 30 godina.

Kalifornijska nuklearna elektrana Kanjon Dijablo nalazi se na obali, što je čini veoma osetljivim na podvodne potrese ili druge događaje kao što su podvodne eksplozije kaldere koje mogu proizvesti masivne talase cunamija. Isti takvi događaji uništili su objekat Fukušima Daiči.

U Kaliforniji postoji još pet postrojenja za nuklearnu energiju koja su u raznim fazama stavljanja van pogona, a mnogi od njih nastavljaju da skladište nuklearno gorivo.

Četiri od tih pet izgrađena su u neposrednoj blizini raseda San Andreas, sa samo jednom – nuklearna elektrana Rančo Seko – koja se nalazi u području sa skoro nula šanse za zemljotres. Humboldtova nuklearna elektrana, locirana severno od San Franciska, izgrađena je skoro tačno na rasedu San Andreas.

Čak i neaktivne nuklearne elektrane su osetljive na zemljotrese koji bi mogli da izazovu rušenja

Mnoge neaktivne nuklearne elektrane u Kaliforniji nastavljaju sa skladištenjem nuklearnog goriva po protokolu “SAFSTOR”, koji zahteva skladištenje nuklearnog goriva u trajanju od više godina, nakon čega se gorivo uklanja. Nije sasvim jasno koje neaktivne nuklearne elektrane u Kaliforniji nastavljaju da skladište nuklearno gorivo u odnosu na one koje su u potpunosti rashodovane.

SAFSTOR operacije su neverovatno skupe, a 2013. godine, PG&E je zatražio skoro milijardu dolara dodatnog prihoda od potrošača energije iz Kalifornije, samo da bi finansirao SAFSTOR dekomisiju Humboldtove elektrane broj 3.

Ključno je to što je PG&E u januaru ove godine(2019.)  podneo zahtev za bankrot, nakon što se suočio sa troškovima razarajućih požara koji su spalili ogromne regije Kalifornije, a za šta je okrivljen PG&E. Prema tome, nije jasno da li PG&E ima bilo kakav novac za nastavak finansiranja procedura stavljanja van pogona više nuklearnih elektrana.

Kako Kalifornija sada nudi besplatnu zdravstvenu zaštitu nezakonitim imigrantima, bankrot države izgleda neizbežan. Ko će finansirati nastavak razgradnje nuklearnog goriva u Kaliforniji nakon što javni novac nestane i velike infrastrukturne korporacije bankrotiraju? Nuklearna elektrana Kanjon Dijablo planirana je za stavljanje van pogona, počevši od 2025. godine, ali da li će PG&E do tada imati nešto novca?

Profesionalni lažovi i nuklearni „stručnjaci“ su uverili javnost u Kaliforniji da će nuklearna postrojenja u Kaliforniji biti „neprobojna za zemljotres“. Konačno, oni su izgrađeni od armiranog betona. Šta bi moglo poći po zlu?

Odgovor je jednostavan: Zemljotres jačine 9,0 bi mogao poći po zlu. Ne postoji nuklearni objekat u državi Kaliforniji koji je projektovan da izdrži zemljotres od 9,0, koji oslobađa 100 puta više energije od zemljotresa od 7,0.

Kolaps aktivne nuklearne elektrane mogao bi rezultirati fisijom, što bi izazvalo topljenja koja bi verovatno sagorela temelje energetskog objekta i otrovala i podzemne i okeanske vode, pretvarajući Kaliforniju u još jednu Fukušimu .

Jedan od radioizotopa oslobođenih u ovoj vrsti nesreće, sa temperaturom 137 stepeni C, ima približno 30-godišnji polu-život, što znači da će veliki deo južne Kalifornije biti nenaseljiv narednih 300 godina. Zamislite logistiku pokušaja evakuacije Los Anđelesa, San Dijega i San Franciska.

Čak i cevi za nuklearno gorivo koje se trenutno čuvaju u hladnom skladištu nisu potpuno bezbedne od snažnog zemljotresa. Jednostavno nije bezbedno skladištiti nuklearno gorivo bilo gde u blizini linije raseda San Andreas… ni pod kakvim uslovima.

Najlakši način da se shvati geološki fenomen raseda San Andreas je da se shvati da se čitava kopnena masa koja se nalazi zapadno od linije polako kreće ka severozapadu.

Ali sve istočno od linije se uopšte ne kreće. (Tehnički gledano, još uvek se kreće, ali mnogo sporije i u drugom smeru.) Ovo neprekidno kretanje tektonske ploče na kojoj se nalazi čitava zapadna obala Kalifornije znači da će masivni, visokoenergetski zemljotresi biti oslobođeni svakih nekoliko decenija, naizgled nasumce

Ali to nije slučajno. Veliki zemljotresi zapravo prate periode niske zemljotresne aktivnosti, jer “niska zemljotresna aktivnost” ukazuje na rastuću geološku napetost koja tek treba da se oslobodi.

Kalifornija je iskusila decenije niske aktivnosti zemljotresa, što znači da je sve spremno da se u budućnosti desi “veliki zemljotres” ali je nemoguće tačno predvideti dan.

Sama ideja o izgradnji nuklearnih postrojenja na ili u blizini ove linije San Andreas ukazuje na čistu glupost i samoubilačku prirodu čovečanstva. Jasno je da je neko zaradio, korporacija je angažovala PR kompaniju da laže javnost, ruke regulatora su podmazane i Kalifornija je završila sa čitavim nizom nuklearnih postrojenja koja samo mole da budu uništena masivnim zemljotresom.

Pametni ljudi sada napuštaju Kaliforniju, uoči finansijskog sloma države i predstojeće nuklearne katastrofe koja se čini neizbežnom. Oni koji su zaostali mogu jednog dana platiti konačnu cenu za glupost kalifornijskih birokrata završava analizu Naturalnews.com.

Webtribune.rs

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …