Home / IZA KULISA / STRAŠNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA: BALKANU OVOG PROLEĆA PRETI KLIMATSKA KATASTROFA! EVO ŠTA SE SPREMA..

STRAŠNO UPOZORENJE AMERIČKIH METEOROLOGA: BALKANU OVOG PROLEĆA PRETI KLIMATSKA KATASTROFA! EVO ŠTA SE SPREMA..

Američka meteorološka služba „Akjuveder“ (AccuWeather) objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog češtih padavina.

Gradovi u Evropi biće neprepoznatljivi, vreme će postati još ekstremnije, a jedna prestonica je najugroženija: Stravična upozorenja naučnika

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

„Akjuveder“ upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

– Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama -navodi Akjuveder.

Kako napominje da promena na blaže vreme s kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

– Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana –  rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava Akjuveder.

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …