Home / IZA KULISA / SVI ZNACI UKAZUJU: ZEMLJA SE IZNENADA PRIBLIŽAVA SOLARNOM MINIMUMU DOLAZI 11 GODINA LEDENOG ŠOKA

SVI ZNACI UKAZUJU: ZEMLJA SE IZNENADA PRIBLIŽAVA SOLARNOM MINIMUMU DOLAZI 11 GODINA LEDENOG ŠOKA

Do sada je u 2018. godini bilo 100 dana tokom kojih Sunce nije imalo sunčeve pege, što je navelo istraživače da veruju da bi Zemlja trebalo da se pripremi za poduženi period hladnoće.

Samo mali deo sunčevih pega je obeležio našu domaću zvezdu ove godine, jer Zemlja kreće ka solarnom minimumu mnogo ranije nego što su stručnjaci očekivali.

Sunce prati ciklus od oprilike 11 godina, kada dostiže solarni maksimum, a zatim i solarni minimum.

Poslednji put kada je postojao produženi solarni minimum, to je dovelo do “mini ledenog doba,“ naučno poznatog kao Maunderov minimum – koji je trajao 70 godina.

Tokom solarnog maksimuma, Sunce odaje više toplote i obeleženo je sunčevim pegama. Manje toplote u solarnom minimumu je zbog smanjenja magnetnih talasa.

Kako prenosi Space Weather: “Do danas, Sunce je bilo bez sunčevih pega tokom 100 dana u 2018. godini.“

“Ako se trenutni trendovi nastave, 2018. godina će se završiti sa najnižim brojem sunčevih pega za period od 10 godina. Ovo je znak da se Solarni minimum približava – još brže nego što su prognozeri očekivali.“

Maunderov minimum, koji je imao sedam decenija ledenog vremena, počeo je 1645. godine i trajao je do 1715. goodine, a dogodio se kada su sunčeve pege bile izuzetno retke.

Tokom ovog perioda, temperature su na globalnom nivou opale za 1,3 stepena Celzijusa, što je dovelo do kraćih godišnjih doba i na kraju do nedostatka hrane.

Vencore Weather, meteorološka internet stranica, kaže: “Poznato je da niska solarna aktivnost ima posledice po vreme i klimu na Zemlji, a takođe je u korelaciji sa povećanjem kosmičkih zraka koji dostižu gornji deo atmosfere.“

“Prazno Sunce je znak da se sledeći solarni minimum približava i da će u narednih nekoliko godina biti sve veći broj dana bez pega.“

Webtribune.rs

Check Also

PILOT JAVIO DA JE IZNAD NJEGA NLO I OD TADA MU SE GUBI SVAKI TRAG

Uslovi su bili savršeni za letenje, ali u samo nekoliko minuta pilot je nestao! Lebdi …