Home / IZA KULISA / TAJNA BOGA MAJMUNA: Naučnici USRED PRAŠUME pronašli IZGUBLJENI GRAD, a onda dobili bolest od koje ČOVEKU OTPADA LICE! (VIDEO)

TAJNA BOGA MAJMUNA: Naučnici USRED PRAŠUME pronašli IZGUBLJENI GRAD, a onda dobili bolest od koje ČOVEKU OTPADA LICE! (VIDEO)

Naučnici ne bi trebalo da mare za prokletstva, ali opreznost nije na odmet kada u prašumi tragate za ostacima grada koji su stanovnici napustili zato što su ih bogovi prokleli i osudili na užasne bolesti.
drevno-mistika-grad-izgubljeno-piramida

U to se lično uverila grupa istraživača i arheologa, koji su se upustili u dugo putovanje kroz 50.000 kvadratnih kilometara šume u potrazi za čuvenim “Izgubljenim Gradom Boga majmuna”.

Borili su se sa otrovnim zmijama i puzili kroz gustu šumu, a onda su se suočili s jezivom bolešću.

Priča počinje u 16. veku kada su stanovnici napustili Grad Boga majmuna, ili “Beli Grad”, uvereni da je proklet. Istina je da su njihove nevolje nastale posle invazije naseljenika iz Evrope, koji su sa sobom doneli bolesti i ropstvo.

Stotinama godina istraživači su pokušavali da nađu ostatke bivše metropole i predmete koje su njeni nekadašnji žitelji ostavili za sobom. Grad je, međutim, bio sakriven duboko u ogromnoj kišnoj šumi Moskitija, koja se prostire duž granica Hondurasa i Nikaragve, pa ni oni najhrabriji nisu uspeli da ga nađu. Tako je grad ostao jedno od poslednjih neistraženih mesta na svetu – sve do sada.

Pisac Daglas Preston i istraživač Stiv Elkins, uz finansijsku podršku reditelja dokumentarnih filmova Bila Benensona, koristili su visoku tehnologiju ne bi li otkrili misteriozni grad. U svrhu mapiranja terena, laserska oprema za snimanje, montirana na stari avion “cesna skajmaster”, za samo nekoliko dana skenirala je stotine kilometara džungle, probijajući „krov“ od rastinja.

Na osnovu prikupljenih podataka napravljen je 3D kompjuterski model, sa ciljem da neustrašive istraživače odvede do cilja. Upravo to se i desilo: otkrivene su pravougaone strukture, jedna sa savršenim pravim uglovima.

Međutim, da bi video o čemu je reč, naučni tim je morao da se upusti u opasno pešačenje kroz džunglu koje su planirali tri pune godine. Ne samo da su morali da savladaju izazove, kao što su gusta vegetacija i neravan teren, već im je pretila opasnost od bolesti, povreda i divljih životinja.

Jednom prilikom im se zmija otrovnica neprimetno uvukla u logor. Endru Vud, bivši pripadnik Specijalne vazdušne službe (SAS) britanske vojske i stručnjak za ratovanje u džungli uspeo je da je uhvati. “Uhvatio je zmiju”, seća se Elkins, “ali je ona potpuno pobesnela i počela da napada na sve strane, izbacujući mlazove otrova u vazduh”. Vud joj je posle toga odsekao glavu i vezao je za drvo.

Na kraju su našli grad, ali je rastinje bilo toliko gusto da nisu mogli ni da vide temelje ogromne piramide koja se tu nekada nalazila.

Tek kada su sledećeg dana ugledali crteže urezane u kamen shvatili su da su našli “ukleti” grad.

“Svi smo se vratili i prvo što sam video bila je glava jaguara koji riče, izrezana u kamenu.

Uzbuđenje je bilo ogromno, pa je predsednik Hondurasa lično uklonio prvi artefakt, izazvavši protivljenje ljudi, koji su tvrdili da je mesto sveto i da ga ne treba dirati.

Možda je tako mislio i Bog majmuna.

Nakon što su napustili prašumu, pojedini članovi tima su shvatili da su sa sobom poneli suvenir: leišmanijazu, parazit koji prenose peščane muve (papadaći, lat. phlebotominae).

“Parazit napada sluzokožu usta i nosa i razjeda je”, objašnjava Preston. “Nos i usta otpadaju da bi vam se lice na kraju pretvorilo u ogromnu otvorenu ranu.”

Elkins i Benenson su izbegli infekciju, ali oko polovina tima nija bila te sreće, pa su podvrgnuti lečenju.

Neželjena dejstva nekih lekova koji se koriste u lečenju infekcije obuhvataju povraćanje, grčeve i neurološke posledice.

Moguće bolesti i drugih opasnosti kišne šume do daljnjeg će držati tim podalje od tog mesta.

“Jednostavno je previše opasno”, kaže Preston.

Po svemu sudeći, Bog majmuna će još izvesno vreme čuvati tajnu džungle.

Daglas Preston je autor knjige o legendi staroj pet stotina godina, drevnoj kletvi, misterioznoj bolesti i prvoj ekspediciji u srce najgušće džungle na svetu: “The Lost City of the Monkey God”.

Pogledajte video:


(Blic.rs, Dailymail.co.uk)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …