Home / IZA KULISA / „THE NEW YORK TIMES“ OTKRIVA: MILION NALEPNICA „GOTOV JE“ PROTIV MILOŠEVIĆA ŠTAMPANO U SAD, A SVE PLATIO USAID..

„THE NEW YORK TIMES“ OTKRIVA: MILION NALEPNICA „GOTOV JE“ PROTIV MILOŠEVIĆA ŠTAMPANO U SAD, A SVE PLATIO USAID..

Rusija nije jedina koja se meša u izbore, to isto rade i SAD, piše danas The New York Timesi kao primer navodi mešanje Amerike u obaranje Slobodana Miloševića.

Milioni letaka, postera i nalepnica da se porazi protivnik u Srbiji, torbe pune novca u rimskom hotelu za podršku određenim italijanskim kandidatima, skandalozno curenje informacija stranim novinarima na izborima u Nikaragvi, samo je mali deo istorije mešanja SAD u izbore u inostranstvu, navodi list.

Kako piše autor Skot Šejn, na izborima u Srbiji 2000. godine, SAD su uspešno finansirale nastojanja da se porazi tadašnji predsednik Milošević, obezbedivši „političke savetnike i milione nalepnica sa simbolom opozicije – stegnutom pesnicom i natpisima „Gotov je“ štampanim na 80 tona lepljivog papira i isporučenog od proizvođača iz Vašingtona“.

List se poziva na tekst The Washington Post u kom se navode izjave tadašnjih lidera Otpora o tome kako su smislili slogan „Gotov je!“, a zatim i kako je „tokom tri meseca, milion nalepnica odštampano na 80 tona uvezenog samolepljivog papira, koji je platio USAID, a isporučila vašingtonska Ronko konsalting korporacija.

Srbija, Italija, Irak, Avganistan, Nikaragva, Rusija, samo su neke od zemalja u kojima su tokom izbornog procesa intervenisale SAD, naveo je njujorški list.

Istoričar i kustos Međunarodnog špijunskog muzeja u Vašingtonu Vins Hjuton, koji je nekad služio kao vojnik na Balkanu i tesno sarađivao sa obaveštajnim agencijama, rekao je da je video američke intervencije svuda po svetu.

„Jasno smo stavili do znanja da nemamo nameru da Miloševića ostavimo na vlasti“, rekao je Hjuton.

Američki obaveštajni šefovi su prošle sedmice upozorili obaveštajni komitet u Senatu da se Rusija sprema za ponovno mešanje u američke srednjoročne izbore 2018. godine, na isti način kao i 2016. godine, koristeći hakovanje, curenje informacija, manipulisanje društvenim medijima i drugim metodama.

Većina Amerikanaca je šokirana takvim napadima na američki politički sistem, ali veterani obaveštajci i oni koji su učili o tajnim operacijama imaju drugačije viđenje.

„Ako biste upitali nekog obaveštajca, da li su Rusi prekršili pravila ili uradili nešto loše, odgovor je – ne, nisu“, rekao je penzionisani CIA obaveštajac Stiven Hol.

SAD apsolutno sprovode takve operacije uticanja na izbore, rekao je Hol i dodao da očekuje da će sa takvom praksom i da nastave.

O mešanju SAD u izbore širom sveta govorio je i bivši direktor CIA Džejms Vulsi. Upitan da li je to tačno, on je odgovorio: „O, verovatno, ali to je za dobrobit sistema kako bi se izbeglo da komunisti prevladaju“.

(Tanjug)

Check Also

U EGIPTU, OTKRIVEN 3.000 GODINA STAR PAPIRUS KOJI PRIKAZUJE NLO?! (VIDEO)

Drevni egipatski tekstovi kažu da je egipatski bog Ra doplovio sa zvezda i sleteo u …