Home / IZA KULISA / U SRBIJI PRONAĐENO NALAZIŠTE VREDNO 100 MILIJARDI DOLARA

U SRBIJI PRONAĐENO NALAZIŠTE VREDNO 100 MILIJARDI DOLARA

Nakon najnovijeg otkrića bogatog nalazišta zlata i srebra na jugu Srbije, ponovo je pokrenuto pitanje koliko se rudnika i skrivenih plemenitih metala nalazi na tlu naše zemlje.

Naime, jedna kanadska istraživačka firma nedavno je otkrila na samoj granici Srbije sa Bugarskom i Makedonijom odlične indikatore da se tu nalaze bogata izvorišta zlata i srebra. Prva ispitivanja otkrila su sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i 193 grama srebra po toni. Istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji Srbije.

U Srbiji postoji veliki broj različitih ruda metala i nemetala i one se javljaju u značajnim količinama. Prema navodima stručnjaka, u Srbiji je najzastupljenija eksploatacija gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, bakra, antimona, olova i cinka. Ipak, krenimo redom.

Borski bakar i zlato

U Boru se, prema proceni kanadske kompanije „Nevsun“, koja se bavi raznovrsnim rudama srednjeg nivoa, nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata, a da je vrednost ovog nalazišta procenjena na oko 100 milijardi dolara.

Podsetimo, RTB Bor je krajem avgusta dobio strateškog partnera, kinesku kompaniju „Ziđin“ koja je ponudila 350 miliona dolara za obaveznu dokapitalizaciju preduzeća, čime je postala vlasnik 63 odsto preduzeća. „Ziđin“ je uplatom od 350 miliona dolara u decembru zvanično preuzeo upravljanje RTB-om, a ponudio da investira ukupno 1,26 milijardi dolara plus da obezbedi 200 miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova RTB-a.

Jadarski basen

Ruda jadarit, novootkriveni mineral, nađen je 2004. godine u blizini Loznice. Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalazište krije neverovatnih 10 odsto svetskih rezervi litijuma. Ovaj metal se inače koristi u najmodernijim tehnologijama, prilikom izrade mobilnih telefona i u medicinske svrhe.

Smatra se da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija koje se prostiru do Zaječara, i da su na tim mestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Rudnik uglja Boljevac

Pre nekoliko godina u jednom od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronađene su značajne rezerve rude bora. Procenjeno je da je bruto vrednost nađene rude veća od dve milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona.

Gvožđe

U Srbiji se rude gvožđa nalaze na planinama Rudnik, Kopaonik (Belo Brdo, Suvo Rudište), i u okolini Majdanpeka (Rudna Glava, Crnajka).

Oplemenjivači čelika

U najbitnije oplemenjivače čelika spadaju hrom, mangan, molibden, nikl, kobalt, kadmijum i volfram. Najznačajnija nalazišta mangana u Srbiji su na Kopaniku (Belo Brdo) i Zlatiboru.

Primena nikla u legiranju čelika je značajna, a on služi za proizvodnju specijalnih tvrdih čelika, kao i za niklovanje. Ležišta u Srbiji su značajna i rasprostranjena, a najveća su u Šumadiji (Stragari, Kadina Luka, Ba) i dolini Ibra. Ležišta cinka i olova se nalaze na Avali, Kosmaju, Rudniku, u Krupnju, Zajači, Rađevini, Kostajniku i Besnoj Kobili.

Zlato i srebro

Ova plemenita ruda u Srbiji se nalazi u istočnom delu zemlje, u Boru, Krivelji, Blagojevom Kamenu, Majdanpeku i u koritima reke Pek i Timok. Jedan od rudnika zlata nalazi se na Radan planini, odnosno u rudniku Lece. Ležišta srebra u Srbiji pronađena su u Karpatskom predelu, konkretno u Boru, Krivelji, Majdanpeku, Timoku, Blagojevom kamenu i Peku, kao i u Šumadiji na Rudniku. Ležišta platine u Srbiji su u Pomoravlju, tačnije u blizini Vrnjačke Banje i Trstenika.

(Blic.rs)

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …