Home / IZA KULISA / UKRAO 200.000 DOLARA, ISKOČIO IZ AVIONA I NESTAO: NAJMISTERIOZNIJ SLUČAJ U AMERIČKOJ ISTORIJI DOBIO NOVI OBRT (VIDEO)

UKRAO 200.000 DOLARA, ISKOČIO IZ AVIONA I NESTAO: NAJMISTERIOZNIJ SLUČAJ U AMERIČKOJ ISTORIJI DOBIO NOVI OBRT (VIDEO)

Čovek zvani D.B. Kuper uz pretnju bombom oteo je avion koji je leteo od Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971.

Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negde iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen i to je do dan-danas ostao jedan od najmisterioznijih slučajeva u američkoj istoriji.

S vremena na vreme se pojave nove teorije ko bi mogao biti misteriozni D.B. Kuper, a nedavno se Karl Lorin iz Mičigena obratio medijima rekavši da mu je čuveni pljačkaš bio komšija.

“To je bio Volter Reka, moj najbolji prijatelj i istaknuti padobranac i veteran iz mičigena”, rekao je Lorin.

On je čak sazvao i konferenciju za medije u Grand Repidsu kada je objavio snimke razgovora koje je vodio sa Rekom tokom 8 godina, u kojima se navodno otkrivaju detalji otmice aviona 1971. godine.

“Ovo je otmica i imam eksploziv”, navodno se čuje Reka.

Rekina rođaka, Lisa Stori, kaže da je njen ujak često bio na drugoj strani zakona i zbog toga je imao problema da nađe posao.

“Bio je u Američkoj nacionalnoj gardi, kao i padobranac u vazdušnim snagama”, rekla je. FBI je obustavio istragu još pre nekoliko godina, a Reka je umro pre šest godina.

“Jednostavno sam dobio tu ideju i uradio sam to. Nisam uopšte bio siguran u to, ali sam na kraju to uradio”, čuje se Reka na snimku.

Lorin je u međuvremenu napisao i knjigu “D.B. Kuper ija: Kriminalac, špijun i moj najbolji prijatelj”. Takođe, kaže da ima dokumentaciju koja pokazuje kako je potrošeno ukradenih 200.000 dolara.

Zločin star 50 godina

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je nova dokumenta koja se odnose na slučaj otmice aviona 1971. godine, uključujući pismo koje produbljuje misteriju ovog nerešenog zločina, starog 50 godina, preneo je “Foks njuz”.

Čovek zvani D.B. Kuper uz pretnju bombom oteo je avion koji je leteo od Portlanda do Sijetla 24. novembra 1971. Nakon što je u Sijetlu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata sa 200.000 dolara, negde iznad šumovitog terena Vašingtona.

Nikada više nije viđen. Sada je objavljeno pismo bez datuma, koje je navodno sam otmičar otkucao na pisaćoj mašini.

“Znao sam od početka da me neće uhvatiti. Nisam opljačkao ‘Nortvest Orijent’ jer je to romantično, herojski ili bilo šta drugo što se vezuje za visokorizične situacije. Ja nisam moderni Robin Hud. Nažalost, imam još svega 14 meseci života”, naveo je otmičar.

Listovi “Vašington post”, “Njujork tajms”, “Los Anđeles tajms” i “Sijetl tajms” predali su agentima FBI kopije pisma, tri nedelje nakon otmice. Svaki list je poslao i kopiju i objavio članak o sadržaju pisma.

Kako je naveo “Foks njuz”, pismo je bilo u koverti sa poštanskom markom šireg područja Sijetla.

Prošlog meseca FBI je objavio kopiju pisma koje je poslato “Vašington postu”, kao odgovor na tužbu koju je podneo priznati detektiv Tom Kolbert, inače filmski i televizijski producent iz Los Anđelesa na osnovu Zakona o slobodi informacija. Kolbert smatra da je pismo stvarno napisao Kuper.

– Nema sumnje da je Kuperovo, zbog toga što pominje da nije ostavio otiske u avionu. U avionu je pronađeno 11 delimičnih otisaka, ali nijedan vredan – naveo je on.

FBI je prošle godine zatvorio istragu bez identifikacije otmičara ili isključivanja mogućnosti da je možda poginuo nakon skoka s padobranom. Zvaničnici FBI su rekli da su razmatrali 800 osumnjičenih.

FBI nikada nije ustanovio autentičnost pisma poslatog u četiri novinske kuće, niti četiri druga pisma koja se takođe pripisuju otmičaru. Ta pisma su poslata nekoliko dana nakon otmice.

Agenti FBI su najveći trag imali 1980, kad je dečak šetajući pored reke Kolumbija u Vašingtonu našao bunt novčanica od 20 dolara, čiji su se serijski brojevi poklapali sa brojevima novca datog otmičaru.

“Moj život je bio pun mržnje, nemira, gladi i još više mržnje; ovo je delovalo kao najbrži i najprofitabilniji način da postignem unutrašnji mir. Ne krivim ljude što me mrze zbog onog što sam uradio niti krivim bilo koga ko želi da budem uhvaćen i kažnjen, iako se to nikada neće dogoditi”, naveo je Kuper.

Otmičar je istakao u pismu da ga neće uhvatiti jer on nije hvalisavac, nije ostavio otiske i nosio je tupe i šminku.

“Mogu dodati ili oduzeti nešto stotinu puta, opet neće imati tačan opis”, naveo je on, dodajući da nije “psihotični ubica” i da nikada nije kažnjen ni za brzu vožnju.

Agenti su upoznali tadašnjeg direktora FBI Edgara Huvera sa svojom istragom o pismu, navodi se u dokumentima koje je FBI predao Kolbertu zajedno sa pismom.

“Terenska kancelarija Vašingtona je sve uradila da očuva pismo i kovertu radi latentnih otisaka prstiju. Međutim, nepoznati broj ljudi u Vašington postu je dodirivao i jedno i drugo pre nego što je došlo u naš posed”, navodi se u saopštenju FBI.

Takođe se ističe da agenti ne mogu da shvate šta znači broj “717171684” spram imena “Vašington post” u donjem levom uglu pisma.

FBI je od januara objavio više od 3.000 dokumenata, koje proučavaju Kolbert i njegov dobrovoljni tim od 40 bivših policijskih zvaničnika. Federalni istražni biro je naveo da ima više od 71.000 dokumenata koji se odnose na Kolbertovu tužbu.

Kolbert i njegov tim veruju da je D.B. Kuper čovek čije je ime Robert Rekstrou, koji je upravljao helikopterima tokom rata u Vijetnamu a sada ima 73 godine i živi u području San Dijega, preneo je “Foks njuz”.

Rekstrou je u martu pisao sudiji koji je nadležan u slučaju Kolbertove tužbe, tvrdeći da on nije D.B. Kuper. On je takođe optužio Kolberta da mu uništava život. Rekstrou je u julu ponovo poslao pismo sudu, još jednom navodeći da on nije tajanstveni otmičar.

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …