Home / SPEKTAR / AMERIČKI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Preti nam katastrofa, stižu mega-suše!

AMERIČKI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Preti nam katastrofa, stižu mega-suše!

grad- susa- pustinja
Od početka ovog veka jugozapad SAD-a je bio u sušama više od decenije, a prošle godine najtopliji talas je zadesio Kaliforniju. Međutim, kako naučnici kažu to, nije ništa u odnosu na ono što sledi. U stručnom časopisu “Napredna nauka” objavljen je članak da se u narednih 35 godina očekuju nezapamćene suše u centralnim i jugo-zapadnim delovima Sjedinjenih Država.

Za takve drastične promene naučnici krive klimatske promene.

– Skoro svaka godina biće sušna krajem 21. veka u poređenju sa onim što danas mislimo da su normalni klimatski uslovi – rekao je Ben Kuk iz Nasinog instituta za svemirska istraživanja.

Duži sušni periodi bi mogli totalno da unište useve, kao i da automatski cena hrane drastično poraste. To bi direktno uticalo na više od 60 miliona ljudi od San Dijega do San Antonija i od Oklanda do Omaha koji sve više oskudevaju za pijaćom vodom.

Naučnici kažu da će mega-sušom biti naročito pogođeni pustinjski gradovi kao što su Las Vegas i Feniks. Takođe može prouzrokovati velike požare i sušenje vegetacije.

Prošle godine u ovo vreme administracija Američkog predsednika Baraka Obame odobrila je paket pomoći u iznosu od 200 miliona dolara za Kaliforniju kao pomoć za obnovu od velikih suša koje su zadesile taj region. Taj novac će biti i od velike pomoći za unapređivanje zaštite od suše.

(Telegraf.rs/ independent.co.uk)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …