Home / SPEKTAR / AMERIKANCI OSTALI U ŽEŠĆEM ŠOKU KADA SU VIDELI OVO ČUDO: Bacač plamena „Buratino“ pravi pakao na zemlji, može spaliti osam gradskih četvrti! (VIDEO)

AMERIKANCI OSTALI U ŽEŠĆEM ŠOKU KADA SU VIDELI OVO ČUDO: Bacač plamena „Buratino“ pravi pakao na zemlji, može spaliti osam gradskih četvrti! (VIDEO)

Video snimak gađanja ruskog raketnog bacača plamena „Buratino“ – napravljen za vreme nedavne velike vojne vežbe u Volgogradskoj oblasti – ostavio je „bez teksta“ komantatora američkog onlajn izdanja Popular Mechanics.

raketa- tenk

Ukazavši da „Buratino“ pripada termobaričkim raketnim sistemima, američko izdanje je svoje čitaoce upozorilo: „Taj raketni bacač plamena – postavljen na tenk – u stanju je da pretvori u pepeo osam gradskih četvrti“.

Popular Mechanics je objasnio i princip na kojem funkcioniše „strašni Buratino“:

„Njegove rakete – kad stignu do cilja – raspršuju oblak tečnosti koju potpaljuju. To samu eksploziju čini moćnjom i da dužim udarnim talasom sa povećanom temperaturom i silom. Takva eksplozija na mestu udara „usisa“ sav kiseonik i na taj način pravi  delimični vakuum“.

Isti list naglašava: „To je užasno oružje kad se koristi protiv pešadije ili vojnika koji se kriju u bunkerima ili pećinama. „Buratino“ ima 24 rakete čiji je jedan plotun u stanju da u pravougaoniku 200h400 kvadratnih metara napravi pakao na zemlji“

Još ubitačniji je i ruski teški raketni bacač plamena „Solncepek“ TOS-1A koji je poslednjih meseci testiran u Iraku.

Toliko da ga je to uvrstilo u top-listu popularnosti među kupcima u inostranstvu, naročito na Bliskom Istoku – rekao je agenciji RIA Novosti Igor Sevastjanov, šef delegacije „Rosoboroneksporta“ na sajmu Russia Arms Expo (RAE) u ruskom gradu Nižnji Tagil.

„Kako je pokazalo iskustvo u borbenoj upotrebi ovog sistema u Iraku on je idealan za lokalne operacije jer precizno uništava dobro ukopanog neprijatelja“, – rekao je Sevastijanov.

Prema njegovoj efikasnosti, TOS-1A možemo da nazovemo „taktičkim čudo-oružjem“, smatra sagovornik. „Nije slučajno da je pojavljivanje tog sistema odmah privuklo pažnju svih arapskih medija. Za to postoji objašnjenje – iskustvo u njihovom korišćenju pokazalo je upečatljivu snagu i psihološki pritisak na neprijatelja koji izaziva taj sistem“, – istakao je Sevastjanov.

Teški raketni sistem TOS-1A „Solncepek“ u naoružanju ruske armije je od 2001. godine.

To su na tenk T-72 postavljene cevi za usmeravanje 24 reaktivna projektila od 220 mm. Projektili se opremaju bojevim glavama zapaljivog ili termobaričkog tipa sa dometom do 6 kilometara. Zona uništenja iznosi oko jednog kvadratnog kilometra.

Pogledajte video:

 

(Fakti)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …