Home / SPEKTAR / BIVŠI FBI AGENT: „Mogao sam da sprečim napad 11. septembra, ali me je CIA zaustavila!“

BIVŠI FBI AGENT: „Mogao sam da sprečim napad 11. septembra, ali me je CIA zaustavila!“

Bivši specijalni agent američkog Federalnog istražnog biroa, koji je ostao bez posla 2008. godine, ispričao je za “Njuzvik” kako su otmičari aviona kojima su 11. septembra izvršili terorističke napade u Njujorku uspeli u naumu zahvaljujući propustima u radu FBI i CIA.

kule bliznakinje02
Mark Rosini tvrdi da ga je CIA sprečila da prenese FBI informaciju da su u SAD 2000. godine ušla dvojica poznatih terorista, koji će kasnije izvršiti napade na Svetski trgovinski centar.

Prema vladinom izveštaju o događajima 11. septembra, odgovornost za teroristički napad, u kome je 2001. ubijeno oko 3.000 ljudi, delimično se pripisuje neodređenim “propustima obaveštajnih službi” i ne precizira se zašto CIA nije prenela FBI ključne informacije o otmičarima koje su mogle da pomognu da se spreče napadi.

Rosini kaže da je posle 11. septembra, kada su ga kongresni istražitelji ispitivali o njegovom radu sa odeljenjem CIA za praćenje Bin Ladena, ćutao po direktivi CIA, baš kao i još jedan njegov kolega.

“Vladalo je uverenje da im ne treba verovati, da kongresni istražitelji pokušavaju to nekome da prikače, da hoće nekoga da strpaju u zatvor”, izjavio je Rosini za “Njuzvik”.

“Rekli su da (istražitelji) nisu ovlašćeni da znaju šta se događa na operativnom nivou… Kada su nas ispitivali, u prostoriji je bio jedan pripadnik CIA, koji nas je nadgledao.”

Rosini je tek 2004. izvestio FBI šta se dogodilo. On kaže da se kaje što je postupio po naređenju CIA i što nije otišao u sedište FBI i preneo informaciju da je u zemlju ušao Halid al Midar, koji će oteti jedan od aviona korišćenih u napadu 11. septembra.

CIA je već izvesno vreme tragala za Al Midarom, ali je tek u leto 2001, kada je izgubila trag za njim i drugim budućim otmičarem Navafom al Hazijem, izvestila FBI da su oni u zemlji.

Rosini je istakao da je Al Midar bio “poznati terorista kojeg je CIA prati širom sveta. On je tema nekoliko depeša, dolazi u Ameriku… a onda ga puštaju da izađe iz Amerike i ode u Jemen pošto mu se rodilo dete. Posle toga se ponovo vraća”.

500

Plan CIA je bio da regrutuje Al Midara i Al Hazmija, u skladu sa predlogom bivšeg savetnika za borbu protiv terorizma Ričarda A. Klarka, ali očigledno nisu uspeli u tome. Nekoliko meseci nakon što je CIA izgubila trag za dvojicom terorista, dogodili su se napadi 11. septembra.

Za sada još ne postoji zvanično objašnjenje Sjedinjenih Država zašto su agenti CIA zabranili Rosiniju da prenese FBI informacije o Al Midaru i Al Hazmiju.

Četiri aviona koja su promenila SAD

Najteži napad terorista na SAD dogodio se u utorak, 11. septembra 2001. godine. Prema zvaničnom izvještaju, 19 osoba u službi Al Kaide otelo je 4 američka aviona. Dva su udarila u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba solitera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu. Četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.
Od napada 11. septembra drastično su povećane mere bezbednosti na aerodromima širom SAD i sveta, a događaj će ostati upamćen kao najbrutalniji udar terorista na Sjedinjene države.

(Biznis insajder)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …