Home / SPEKTAR / BRANKO MAMULA: JNA JE TREBALO DA IZVRŠI VOJNI UDAR U JUGOSLAVIJI POSLE TITOVE SMRTI!

BRANKO MAMULA: JNA JE TREBALO DA IZVRŠI VOJNI UDAR U JUGOSLAVIJI POSLE TITOVE SMRTI!

500

Bivši savezni sekretar za narodnu odbranu Jugoslavije, admiral Branko Mamula izrazio je uverenje da je Jugoslovenska narodna armija u vreme i nakon smrti Josipa Broza Tita trebalo „na određeno vreme“ da preuzme rukovođenje zemljom.

Mamula je u intervjuu na programu podgoričke televizije Atlas objasnio da je tadašnjoj JNA bilo jasno da u Jugoslaviji postoje problemi koji vode nestabilnosti zemlje. On je naveo tadašnju ekonomsku krizu i veoma narušene međunacionalne odnose.

Prema rečima Mamule, vojno preuzimanje upravljanja državom možda ne bi bilo „državni udar“, ali federalne institucije nisu uspešno vladale zemljom pa je uloga armije bila potrebna. Mamula je rekao da u slučaju „vojnog udara“ u Jugoslaviji ne bi bilo ratova i krvoprolića u razmerama do kojih je došlo.

„Možda bi nekih sukoba i krvoprolića bilo, ali ne ovako kako se to dogodilo“, rekao je Mamula.

Mamula je naveo da je kod Tita, u vreme dok je bio u Kliničkom centru u Ljubljani, kada mu je amputirana noga, bila „crna tašna u kojoj je bio i pištolj“, i da se on od nje nije hteo odvojiti. Prema rečima Mamule, može se samo slutiti zašto Tito to nije želeo.

(Beta)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …