Home / SPEKTAR / DA LI JE OVO NAJVEĆA TAJNA BEOGRADA? OTKRIVENA MISTERIOZNA SOBA ISPOD BEOGRADSKOG POBEDNIKA!

DA LI JE OVO NAJVEĆA TAJNA BEOGRADA? OTKRIVENA MISTERIOZNA SOBA ISPOD BEOGRADSKOG POBEDNIKA!

Prilikom radova na sanaciji platoa kod spomenika Pobednik radnici su otkrili podzemnu prostoriju.

500

Do ovog otkrića došao je jedan od radnika “Zelenila” kada je podigao kamene ploče, iako ništa nije ukazivalo na to da ovde postoji neka prostorija.

On je ugledao rupu i odmah prijavio Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, piše “Blic”.

Nedavno otkrivena prostorija ima polukružni svod i omalterisana je.

– U jednom delu platoa je, tokom radova, otkrivena podzemna prostorija, koju je potrebno dodatno istražiti, jer o njoj ne postoje nikakvi podaci. Posle obavljenih istraživanja i valorizacije prostorije biće doneta odluka o njenoj eventualnoj prezentaciji javnosti što bi znatno uticalo na budući izgled platoa – kaže Nela Mićović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ukoliko se utvrdi da je potrebna kompletna sanacija Pobednika, radovi će biti konzervirani do proleća, kada bi se krenulo sa ozbiljnim projektom.

– Ukoliko bude neophodna sanacija, to nije zato što postoji opasnost da se spomenik sruši jer je temeljna zona dobra, već bismo uradili ono što je trebalo da bude urađeno pre 30 godina – kaže Nela Mićović.

Dok eminentni stručnjaci pod stručnim nadzorom Zavoda ne budu utvrdili o čemu se radi, i dok ne bude doneta konačna odluka da li je Pobedniku potrebna kompletna sanacija, radovi na zameni zastora na platou koji su počeli u septembru, su odloženi.

Juče je održan i sastanak kod gradskog menadžera Gorana Vesića, a na temeljnim ispitivanjima prostorije biće angažovani eminentni stručnjaci. Jedna od pretpostavki je da je možda reč i o podrumskim prostorijama objekta koji se tu ranije nalazio, a koji je bio identičan zgradi Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Takođe, Zavod je predložio i da se izvrše merenja i urade ekspertske analize da se utvrdi da li je Pobedniku, koji je devedestih godina stabilizovan u nakrivljenom položaju, neophodna statička sanacija.

(Blic)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …