Home / SPEKTAR / DB UBIO ARKANA ZBOG DOGOVORA SA HAGOM?! ISPOVEST ĐINĐIĆEVOG MINISTRA: DA JE ARKAN BIO ŽIV 5. OKTOBRA MILOŠEVIĆ BI JOŠ VLADAO SRBIJOM!

DB UBIO ARKANA ZBOG DOGOVORA SA HAGOM?! ISPOVEST ĐINĐIĆEVOG MINISTRA: DA JE ARKAN BIO ŽIV 5. OKTOBRA MILOŠEVIĆ BI JOŠ VLADAO SRBIJOM!

Bivši predsednik SRJ i lider SPS-a Slobodan Milošević čvrsto je verovao da on nikada ne bi bio smenjen 5. oktobra 2000-te godine da je tada bio živ Željko Ražnatović Arkan, jer je on tada, navodno držao u šaci “zemunce” i “surčince” koji su tada prešli na stranu DOS-a!

arkan

U jednom od intervjua nakon smene i pada režima 5. oktobra Slobodan Milošević je rekao da 5. oktobra on ne bi bio srušen da je Arkan bio živ.

– Sećam se jednog intervjua Miloševića, koji je rekao: “Da je Arkan živ, ne bi bilo 5. oktobra”. On bi verovatno tada poveo svoju gardu i sprečio pobunu uz pomoć JSO-a koja ne bi smela da se pobuni protiv Srpske dobrovoljačke garde – kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Da je ubistvo Arkana bio deo prevrata u Srbiji i sišljeno radi smene Slobodana Miloševića u svojoj knjizi “povlenske magle i vidici” kaže i bivši ministar policije iz Đinđićeve vlade Dušan Mihajlović.

“… To se može reći i za slučaj likvidacije narodnog poslanika, predsednika Stranke srpskog jedinstva i komandanta dobrovoljaca, Željka Ražnatovića Arkana, 15. januara 2000. u hotelu “Interkontinental” na Novom Beogradu, kao i za slučaj nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, koji je nestao 25. avgusta 2000. godine. Likvidacija Željka Ražnatovića bila je važan politički događaj, s obzirom na način kako je ubistvo Arkana izvedeno, i kakvu je ulogu Arkan imao na političkoj, javnoj i tajnoj sceni Srbije. Arkan je specifičnost Srbije. On je najbolji dokaz da smo bili unikatna država, jer nigde na svetu u jednoj ličnosti nisu se istovremeno spajale uloge političara, poslanika, ratnika i kriminalca. Nisam se bavio slučajem Arkan ni kao političar, ni kao ministar policije, tako da ga ne mogu komentarisati. Tim atentatom odavno se bavi pravosuđe, tako da više nije policijski aktuelan. Kao i svakog građanina interesovali su me motivi ovog zločina. Pored zvanične verzije, pažnju mi je privukla i priča koju sam čuo od prijatelja koji je jako dobro poznavao Arkana, jer je sticajem okolnosti spasao život njegovom sinu Mihajlu na ratištu. On mi je izneo vrlo zanimljivu tezu o kojoj vredi i danas razmišljati.

Ta teza glasi:

Arkanova likvidacija je bila prprema za 5. oktobar i za sklanjanje Slobodana Miloševića. Bio sam zaprepašćen kada sam to čuo od čoveka koji je blizak okruženju Željka Ražnatovića. Sledilo je potom objašnjenje:

– Kako bi izgledao 5. oktobar da je Arkan bio živ? I da je sa svojim “tigrovima” krenuo da ubija koga stigne, ili da se uputio ka Skupštini. Zar se ljudi ne bi razišli i propustili Arkana da ode tamo gde je krenuo? Kažem:

– Zašto bi Arkan to uradio? Zašto ne bi Željko Ražnatović kao i svi drugi prišao narodu?

dusan- mihajlovicDušan Mihajlović

Odgovor je bio:

– Jer je imao Interpol za vratom i policiju, maltene, svih zemalja Evrope. A gonio ga je i Haški tribunal. Arkan je bio u situaciji da nije mogao da ode nigde iz ove zemlje i da mu je jedina zaštita u Srbiji bio sam Slobodan Milošević, njegova tajna služba i njegov režim. Arkan je mogao da bude to što je bio samo sa Miloševićem i tim režimom. Ako bi se Milošević i režim promenili, Arkan bi ostao bez uloge narodnog heroja i bez glave, bilo zbog Interpola, bilo zbog Tribunala. Prema tome, onaj ko je pripremao 5. oktobar morao je prvo da skloni Arkana, jer bi Željko Ražnatović, sasvim sigurno mogao da skupi bar 40 profesionalnih ubica, spremnih da ubijaju i demonstrante 5. oktobra 2000. godine. Tako je i veliko pitanje kako bi taj dan izgedao da je Arkan bio živ”, napisao je u svojoj knjizi Mihajlović.

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …