Home / U FOKUSU / STIGLA NAJNOVIJA UCENA SRBIMA IZ BRISELA: Evo šta ih očekuje i šta se potpisuje..

STIGLA NAJNOVIJA UCENA SRBIMA IZ BRISELA: Evo šta ih očekuje i šta se potpisuje..

Ako žele da uđu u EU, Beograd i Priština imaju obavezu da potpišu još jedan sporazum kojim će se omogućiti prijem Kosova u Ujedinjene nacije, glasi jedan od najnovijih uslova iz Brisela!

eu- zastava

Punopravno članstvo Kosova u UN omogućiće i ulazak u druge međunarodne organizacije, poput OEBS, Saveta Evrope i, na kraju, Evropske unije, kažu zapadni diplomatski izvori objašnjavajući šta donosi budući sporazum, takozvani Brisel 2, o kojem se ovih dana spekuliše u javnosti.

Kako ističu, “pravno obavezujući sporazum Srbije i Kosova” nije ništa novo i njegovo potpisivanje se u strateškom okviru EU za pregovore sa Srbijom navodi kao obaveza Beograda. Čim je Srbija ušla u pregovore sa Unijom, ona se automatski saglasila i sa ovom odredbom, ukazuju zapadne diplomate.

“Ovaj proces (dijalog Beograda i Prištine) obezbeđuje da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući pri tom da jedna drugu mogu ometati u ovim naporima, i treba postepeno da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma do kraja pristupnih pregovora sa Srbijom, uz izglede da obe strane budu u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze”.

Da bi Srbija mogla da postane članica evropske porodice država, njen Ustav moraće da pretrpi određene promene, a pored promena o broju poslanika u Skupštini Srbije, značajno će biti izmenjeni delovi koji se tiču pravosuđa, ali i statusa Kosova i Metohije.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da će Srbija morati da menja Ustav u naredne dve do tri godine, ali da je potrebno da se oko promena usaglasi celo društvo.

On je, gostujući na RTS-u, istakao da to neće biti zbog Kosova, što bi, prema njegovim rečima, mnogi hteli da dočekaju na nož.

– Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa u pristupanju EU, poglavlja 23 i 24, kao i broja poslanika i mnogih dugih stvari – objasnio je Vučić.

On je istakao da je neophodno da rasprava o tome bude široko vođena i da oko toga mora da se usaglasi celo društvo.

U Izveštaju Evropske komisije o skriningu za poglavlje 23 jasno se ukazuje da bi Srbija na svom putu u Evropsku uniju (EU) trebalo da promeni Ustav, kao što je to uradila naprimer Hrvatska i mnoge druge zemlje članice EU!

Skrining izveštaj preporučuje da se promeni Ustava pristupi vrlo temeljito da bi se utvrdilo šta sve treba promeniti. Osnovno je bilo u oceni EU da je politički uticaj zakonodavne vlasti na pravosuđe “prevelik, preprisutan”. U tom kontekstu, postojao je zahtev da Hrvatska naprimer izmeni svoj Ustav i da se politika “makne iz pravosuđa”, što će biti slučaj i sa Srbijom.

Srbija će sigurno morati da menja Ustav u delu koji se odnosi na Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca kao i da izmeni i odredbu o zabrani izručenja svojih državljana drugim državama, kako bi mogla sprovoditi evropski nalog za hapšenje.

Govoreći o mogućnosti da se promeni Ustav, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ranije je rekao da se u pregovorima Beograda i Prištine pravni okvir posmatra kao nešto što je dato, ali da u jednom trenutku mora da se uklopi Zajednica srpskih opština u pravni sistem kako bismo imali pravnu sigurnost. On je naglasio da će nas svakako očekivati promena Ustava zbog evrointegracija.

Prema njegovim rečima, važno je da je srpskim Ustavom predviđena mogućnost da se usvoji ustavni zakon koji se odnosi na Kosovo i Metohiju.

(Blic, Telegraf)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …