Home / SPEKTAR / JEZIVO: OTKRIVENO KAKO VAS HAKERI ŠPIJUNIRAJU I POSMATRAJU NOĆU, DOK SPAVATE!

JEZIVO: OTKRIVENO KAKO VAS HAKERI ŠPIJUNIRAJU I POSMATRAJU NOĆU, DOK SPAVATE!

Istraživanje novinara lista Mejl on Sandej dovelo je do zaprepašćujućih rezultata. Pojedine veb stranice emituju snimke iz desetina hiljada domova, kancelarija, pa čak i škola.

hakeri- kompjuter

Ugrožena je i sigurnost beba koje njihovi roditelji nadziru tako što su im u sobe instalirali sigurnosne kamere.

Ko je kriv? Hakeri koji su se dočepali lozinki ovih kamera, a koje vlasnici ne menjaju redovno ili čak uopšte. Prema najnovijim podacima hakeri upadaju u kamere u više od 100 država..

Tokom samo dva sata, novinari britanskog lista pregledali su internet stranice, dostupne svima s pristupom globalnoj mreži, i na njima videli snimke iz britanskih domova koje su pokazivale:

bebe u krevetićima, dečaka koji spava na krevetu, unutrašnjost crkvenog prostora u kojem boravi sveštenik, školarca koji igra igrice u svojoj kući, stariju gospođu koja se odmara na stolici, dva muškarca koja jedu u kuhinji..

Ukoliko ste instalirali sigurnosnu kameru koja može biti hakovana, možda vas upravo sada neto gleda na ineternetu.

Ranjive naprave, odnosno one koje mogu da se hakuju su monitori za decu, kućne sigurnosne kamere i sigurnosne kamere kakve se obično instaliraju u kancelarije, radnje, fabrike, škole…

Hakerisanje može da bude sprečeno menjanjem fabričkih bezbednosnih postavki sa kojima dolazi svaka kamera.

„To je apsolutno šokantno. Kompanije koje prodaju kamere morale bi odmah da kažu korisnicima da promene postavljene lozinke. Ovo bi mogao biti poziv za buđenje svakome ko ima instaliranu kameru u svom domu ili kancelariji“, rekao je britanski parlamentarac Džulijan Hupert.

Stotine hiljada ljudi širom sveta kupuje veb kamere svake godine i zbog toga bi morali da znaju da su „ranjivi“.

Veliki broj kupaca su roditelji koji koriste razne naprave kako bi nadzirali svoju decu.

(Dnevnik.hr)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …