Home / SPEKTAR / KLUČNI DOKUMENT UN-a UPOZORAVA: CEO SVET IMA JOŠ SAMO NEKOLIKO GODINA..!

KLUČNI DOKUMENT UN-a UPOZORAVA: CEO SVET IMA JOŠ SAMO NEKOLIKO GODINA..!

Ceo svet ima još samo nekoliko godina da spreči katastrofalne posledice klimatskih promena koje će doneti ekstremnije vremenske prilike i učiniti delove sveta nemogućim za život, upozorava novi ključni dokument UN-a.

cunami- poplava- apokalipsa

U izveštaju, koje je sastavilo 772 naučnika, ističe se da ako se ovako nastavi može doći do značajnog podizanja nivoa mora, te velikih promena u temperaturi koje će dramatično uticati na život ljudi.

„Zabeleženi uticaji klimatskih promena već su vrlo rašireni i značajni“, pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promene (IPCC) u dokumentu.

Izveštaj je najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada izneo. Prema njemu su klimatske promene već na delu i očite, prete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Severnoj Americi, te smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

Prema IPCC, svet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosečne temperature u odnosu na predindustrijsko vreme porasće za dva stepena celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako pređemo ovu granicu, suočiti sa velikim promenama sastava i živeti u vrlo nepoznatom svetu sa strašnim posledicama.

„Ako temperature porastu za četiri stepena, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promena u poljoprivredi“, naglasila je američka naučnica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, takođe trebale više ulagati u pripremanje za posledice klimatskih promena. Tako bi, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške, posebno za siromašne.

(24sata.hr)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …