Home / SPEKTAR / TINEJDŽER (18) NACISTIČKI OPREDELJEN, PLANIRAO TERORISTIČKE NAPADE U BRITANIJI

TINEJDŽER (18) NACISTIČKI OPREDELJEN, PLANIRAO TERORISTIČKE NAPADE U BRITANIJI

fasizam 500

Tinejdžer koji je negirao da planira masakr u svojoj školi u istočnom delu Midlanda je pritvoren zbog mentalnog zdravlja. Majklu Piginu, 18 godina, ​​ naređeno je da ostane u bolnici uz obezbeđenje jer je bio osuđen za skladištenje eksploziva kao deo zavere  Lesteršejru.

Pigin, koji ima Aspergerov sindrom, izjasnio se krivim za pravljenje nekoliko vrsta naoružanja – uključujući benzinske bombe, cevaste bombe i vazdušne puške – ali je negirao plan da će ih koristiti u napadima na svoju bivšu školu, džamije i bioskop u Lougborou.

Dve porote u odvojenim suđenjima nisu uspele da donesu presudu o tome da li Pigin namerava da izvrši napade koje planira u beležnici u kojoj je upisao „Operacija: Novi Kolumbin,“ zbog kojih ga tužioci optužuju…

Na suđenju je rečeno da ne bi bilo prikladno da se Pigin zatvori i umesto toga određeno je da se zadrži na osnovu zakona o mentalnom zdravlju, koji će mu pružiti odgovarajući tretman onoliko dugo koliko bude neophodno.

Sudija Džoš Holidej je rekao da je najviše mislio na potencijalnu opasnost javnosti. On je dodao: „Slučajevi ove vrste su retki, ali od velikog interesa za javnost i normalno bi bilo dodeliti dugu zatvorsku kaznu. S obzirom na njegovo lično stanje, to nije slučaj za određivanje kazne. Jasno je iz izveštaja da mu je potrebno lečenje.“

Policija je otkrila Piginov arsenal oružja slučajno 2012. godine, kada je uhapšen zbog čarke sa drugim učenikom, kada je sprovedena rutinska pretraga u njegovoj spavaćoj sobi. Iza zastave fudbalskog kluba Liverpul, nađeno je devet delimično sklopljenih molotovljevih koktela, barut, delovi cevastih bombi i improvizovanih eksplozivnih naprava. On je takođe imao na gomili tri vazdušne puške, tri pištolja sa kuglastim ležajevima, zaštitni prsluk, gas masku i samostrel.

Detektivi su takođe pronašli svesku ukrašenu licem Če Gevare i nacističke simbole u kojoj je pisao o zaveri koju je nazvao „Operacija: Novi Kolumbin.“ Ona je navodno bila „lista za odstrel“ koja uključuje njegovu bivšu školu, džamiju, bioskop i druge objekte između njegovih navodnih ciljeva.

Pigin je tvrdio da nikada nije nameravao da sprovede operaciju u Kolumbin stilu u svom rodnom gradu, rekavši da je on skladištio oružje jer je mislio da je to kul i da je sastavio listu za odstrel jer mu je pomogla da ne misli na školu. Sud je slušao kako je bio izložen šikaniranju u raznim školama i društveno izolovan dugi niz godina.

Piginu je dijagnostikovan Aspergerov sindrom nakon što je uhapšen, ali najnoviji medicinski izveštaji ukazuju da on takođe pati od depresivnih simptoma i „poremećaja mentalne prirode i da zahteva stalno lečenje u bolničkim uslovima“, rekao je sudija.

U primedbi u vezi sa kaznom, dopisnik Barker je rekao da veruje da se Pigin oporavio i da nema razloga zašto bi trebalo da bude zadržan u bolnici za mentalno zdravlje.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …