Home / SPEKTAR / LENON I MAKARTNI SU ZNALI DA IM JE TO POSLEDNJI KONCERT

LENON I MAKARTNI SU ZNALI DA IM JE TO POSLEDNJI KONCERT

lenon i makartni

Pre 48 godina, 29. avgusta, u sada napuštenoj areni u San Francisku, Bitlsi su održali svoj poslednji koncert uživo.

„Tada smo se u Kendlstik parku dogovarali da ovome mora doći kraj, ali nismo bili 100% sigurni dok se nismo vratili u London. Džon (Lenon) je najviše želeo da odustane i da mu je dosta svega.“, prisećao se Ringo Star u autobiografiji.

Poslednji koncert Bitlsa se održao u Kendlstik parku u San Francisku pre 48 godina. Ovaj betonski stadion, koji je dugo služio bejzbol timu Džajnts, će najverovatnije biti srušen do kraja 2014. ili početkom 2015. godine.

Interesantno je da se na ovom oproštajnom koncertu prodalo svega polovina karata ostavljajući 25.000 praznih mesta na stadionu kapaciteta oko 42.500 mesta. Bila je to maglovita, vetrovita i hladna letnja noć.

Čak i Pol Makartni je prokomentarisao kako je ’hladnjikavo’.

Vreme nije omelo užarenu publiku. Pretežno mladi i većinom žene, vrištali su non-stop kroz set od 11 pesama, počevši sa „Rock and Roll Music“ i završivši sa „Long Tall Sally.“.

Niko osim samih Bitlsa nije znao da je ovo poslednji koncert. Lenon i Makartni su se sve vreme fotografisali sa publikom, znajući da im je to poslednji put.

Time što nisu svirali na koncertima, Bitlsi su imali priliku da više vremena provedu u studiju, usavršavajući muziku čime su postali jedan od najuticajnijih bendova svih vremena.

Kendlstik park je otvoren 1962. godine, oko 8,5 km od predgrađa San Franciska na lokaciji koja gleda na okean. Lokaciju je pratilo i odgovarajuće vreme, vetrovito i hladno uveče, ponekad i maglovito. Krov u obliku bumeranga je mao za cilj da smanji vetar u području stadiona.

Tokom Svetske lige u bejzbolu, koja se održavala na stadionu 17. oktobra 1989. godine, zemljotres jačine 6,9 Rihtera pogodio je San Francisko. Zemljotres je pogodio mostove, autoputeve i predgrađe, usmrtio 63 ljudi, ali je Kendlstik preživeo sa malo štete. Džajntsi su, iako 10 dana kasnije, osvojili Svetsku ligu.

lenon i makartni2

Poslednji događaj koji se održao na stadionu, 14. avgusta 2014., bio je koncert već jako starog Pola Makartnija (72), koji je želeo da probudi nostalgiju na rok koncert iz 1966. godine, uzvikujući kako zatvaranje stadiona mora da prođe sa stilom.

U svakom gradu postoji neka neupotrebljiva zgrada koja budi uspomene u onima koji su nekada kroz nju prolazili. Tako je i Kendlstik park upamćen kao mesto gde se odvijala istorija američkog sporta i pop kulture.

(Web-tribune.com)

POGLEDAJTE VIDEO:

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …