Home / IZA KULISA / NAUČNICI TVRDE: APOKALIPSA JE VEOMA BLIZU

NAUČNICI TVRDE: APOKALIPSA JE VEOMA BLIZU

cunami- poplava- apokalipsa

Naučnici koji se bave klimatskim promenama upozoravaju da se bliži smak sveta.

Za prvih deset godina 21. veka, prosečna temperatura površine Zemlje je porasla za oko 0,47°C.

Po računici naučnika, povećanje prosečne temperature od 1°C bi povećalo isparavanje vode u atmosferu za 7%, što bi dovelo do jačeg vazdušnog strujanja, ali i češćih vremenskih neprilika i obilnih padavina.

Na Prvoj međunarodnoj konferenciji metorologa koja se održala u avgustu u Montrealu, često se pominjala reč „apokalipsa“ koja označava „kraj sveta“.

Na hiljade naučnika iz celog sveta je raspravljalo 5 dana o klimatskim promenama na planeti, a njihov pogled na sve to nije nimalo optimističan.

Iako je protokol iz Kjota, koji podrazumeva smanjenje emisije štetnih gasova i efekata „staklene bašte“, stupio na snagu pre deset godina, zemlje potpisnice se nisu udostojile da ga ispoštuju ne bi li se sprečilo nekontrolisano zagrevanje planete.

Naučnici kažu da će se nepoštovanjem protokola, nastaviti globalno zagrevanje zbog kojeg se tope ledene površine na polovima, a zbog čega će se javiti klimatske promene koje uključuju česte vremenske nepogode i ogromne posledice.

Sigurno će se u periodu koji dolazi, na planeti često dešavati smene ekstremne hladnoće i ekstremne vrućine. Naučnici prognoziraju obilne padavine koje će izazvati česte i neočekivane poplave i klizišta. Zbog pojačanih vazdušnih strujanja, javiće se problemi u avionskom i pomorskom saobraćaju.

Danas nisu novost džinovski talasi na morima i okeanima visoki do 40 metara, dok su do skoro i oni od 20 metara bili retkost.

Ima još, kažu naučnici. Kada se ogroman lednik na Grenlandu otopi zbog daljeg globalnog zagrevanja, oni prognoziraju da bi nivo okeana mogao da se poveća za 6 metara!

(Web-tribune.com)

Check Also

TAJNA O KOJOJ SVI ĆUTE: PREKO LUKE BAR U BEOGRAD POSLATE AMERIČKE RAKETE KOBRA I NEMAČKE JURIŠNE PUŠKE, IZ JEDNE TAKVE JE UBIJEN ĐINĐIĆ

U Kragujevcu je ponovo proradio pogon za bezbednu i profitabilnu reciklažu municije i eksploziva koji …