Home / SPEKTAR / NAUČNICI OTKRILI TAČAN DATUM KADA ĆE SMRTONOSNI ASTEROID UDARITI U ZEMLJU

NAUČNICI OTKRILI TAČAN DATUM KADA ĆE SMRTONOSNI ASTEROID UDARITI U ZEMLJU

NAUČNICI OTKRILI TAČAN DATUM

Naučnici su sve bliže tome da zaustave sudar velikog asteroida sa Zemljom koji poseduje potencijal da zbriše celokupno čovečanstvo, piše „Independent„.

Istraživači sa Univerziteta u Tenesiju otkrili su da bi dizanje u vazduh asteroida učinilo sudar još gorim pošto bi to izazvalo nekoliko razornih udaraca.

Umesto toga, oni tvrde da bi male promene načinjene na njegovoj površini mogle da uzurpiraju sile koje ga drže u jednom komadu i dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

Naučnici su proučavali asteroid 1950 DA, koji je 2002. godine došao na loš glas kada su astronomi utvrdili da postoje šanse (1 : 300) da će udariti Zemlju 16. marta 2880. godine. Međutim, šanse za sudar su ponovo proverene i one sada iznose jednu naspram 4.000.

Asteroid ima prečnik od jednog kilometra i putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi, a Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60.000 kilometara na sat.

Ovaj udar imao bi snagu 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi ogromnu eksploziju, cunamije i promenio bi klimu planete.

Međutim, s obzirom da je 35 generacija udaljen od nas, naučnici su uvereni da ova katastrofa može biti izbegnuta.

Istraživači iz Tenesija izjavili su da je rotacija 1950 DA toliko brza da „prkosi gravitaciji“, kao i da ga u komadu drže kohezivne sile koje do sada nikada nisu registrovane na jednom asteroidu.

Ova otkrića, objavljena u žurnalu „Nature“ mogla bi da dovedu do promena i taktikama koje primenjujemo kada je odbrana Zemlje u pitanju.

Ranija istraživanja pokazala su da su asteroidi zapravo gomila krša koji gravitacija i trenje drže zajedno, međutim, proučavanjem asteroida 1950 DA, tim je detektovao kohezivne sile koje sprečavaju njegovo raspadanje.

Istraživač Ben Rozitis izjavio je da bi sama rotacija asteroida dovela do njegovog raspadanja da ga u jednom komadu drži samo gravitacija.

Rotacija je toliko intenzivna da bi svaki pokušaj spuštanja astronauta na asteroid doveo do njegovog trenutnog izbacivanja u svemir.

Naučnici su i ranije teoretisali da je moguće prisustvo kohezivnih sila kod manjih asteroida, ali konačan dokaz nikada nije bio viđen.

„Nakon što je asteroid pogodio Čeljabinsk u Rusiji 2013. godine, ponovo je došlo do povećanog interesovanja za odbranu Zemlje od asteroida i drugih tela iz svemira. Naše poznavanje sila koje asteroide drže u jednom komadu moglo bi da nam omogući stvaranje novih strategija za odbranu u budućnosti“, izjavio je Rozitis.

Procenjeno je da je oko 1.500 osoba povređeno prilikom eksplozije meteora iznad grada Čeljabinsk koja je oslobodila 30 puta više eksplozivne energije od atomske bombe bačene na Hirošimu.

On je proleteo kroz našu atmosferu brzinom od 19 kilometara u sekundi a posedovao je snagu identičnu onoj koju poseduje 500.000 ili 600.000 tona TNT-a.

(B92)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …