Home / SPEKTAR / NEŠTO SE SPREMA: Posle organizovanja skupa Trilaterale, starešine masona sveta iz Evrope, SAD-a, Azije.. stižu u Beograd!

NEŠTO SE SPREMA: Posle organizovanja skupa Trilaterale, starešine masona sveta iz Evrope, SAD-a, Azije.. stižu u Beograd!

Posle nedavno održanog skupa Trilatelarne komisije u Beogradu, kako “Novosti” nezvanično saznaju, Regularna velika loža Srbije priprema i Konferenciju velikih majstora Evrope u našem glavnom gradu. U Beograd će u junu doći, pored evropskih masonskih starešina, i veliki majstori iz SAD, Latinske Amerike, Azije i Australije. Tako će zahvaljujući srpskim masonima naša zemlja još jednom biti centar okupljanja najmoćnijih ljudi sveta.

masoni- srbija

I pored ovog uspeha, međutim, srpske masonske svađe traju. U želji da osramoti Regularnu veliku ložu Srbije (RVLS), jedna nepriznata masonska loža iz Beograda tužila je “regularce” Skupštini velikih masonskih majstora sveta. I tražila da planetarni masonski parlament oceni legitimnost rada najveće obedijencije masona u našoj zemlji. Svetska skupština masona je, sredinom februara u Vankuveru, presudila – RVLS, koju vodi veliki majstor Ranko Vujačić, jedina je priznata masonska jurisdikcija u Srbiji.

– To je još jedan dokaz koliki ugled naša loža uživa u svetu. RVLS do sada ima 150 međunarodnih priznanja. Po mišljenju stranaca, Regularna velika loža Srbije jedna je od vodećih ne samo u regionu, nego u čitavoj Evropi – kaže za “Novosti” veliki majstor Ranko Vujačić, koji je imao izlaganje pred 700 učesnika na Godišnjoj skupštini velikih majstora sveta u Kanadi.

Do priznanja svetske masonerije RVLS je stigla, kaže njen starešina, marljivim radom na domaćoj sceni i masonskom diplomatijom na međunarodnoj sceni.

– RVLS je postavila sebi ciljeve koji se zasnivaju na tri prioriteta: zbijanje redova i unutrašnja konsolidacija; most ka društvu i okolini; pozicioniranje i promocija RVLS kod nas i u svetu. Članstvo konstatno raste. Imamo oko 1.200 članova u 33 lože širom Srbije. Imamo lože koje rade na engleskom i nemačkom jeziku. Spremamo otvaranje i masonske lože u Beču, zajedno sa našom austrijskom braćom – otkriva Vujačić.

U Srbiji ovo bratstvo slobodnih zidara najviše radi na humanitarnom i obrazovnom planu. Masoni iz RVSL su, na primer, aktivno učestvovali u saniranju poplava. Predškolskoj ustanovu u Svilajncu darivali su 40.000 evra. Masoni lože “Đorđe Vajfert” pomažu godinama Dom za slepe i slabovide…

– Svojim radom želimo da upoznamo naše društvo sa pravim masonskim vrednostima. Da se shvati da smo mi masoni njegov neraskidivi deo, da radimo za dobrobit cele Srbije. Masonerija mora da bude avangarda u društvu. To se pokazalo i u našoj istoriji, u kojoj su mnoge ličnosti bile slobodni zidari. Mi bismo zato pozdravili inicijativu da se pri Beogradskom univerzitetu osnuje katedra za izučavanje masonerije – kaže veliki majstor RVLS, u kojoj će biti otvorena Masonska akademija kao obrazovna tribina.

Svoj međunarodni ugled RVLS je izradila otvaranjam prema javnosti.

masoni

– Prva sednica Trilatelarne komisije, koju smo organizovali u Beogradu, pokazala je Srbiju kao modernu državu spremnu za dijalog sa svim zemljama sveta. Dobili smo poziv za narednu sednicu Trilaterale koja će se u aprilu održati u Seulu. Tamo će Srbija imati dva svoja predstavnika – otkriva Tahir Hasanović, sekretar za međunarodne odnose RVLS.

KRAGUJEVAC DOBIJA NOVI HRAM

RVLS u Srbiji ima više masonskih hramova. Glavni hram se nalazi u Beogradu, a najmoderniji u Novom Sadu. Otvoren je prošle godine. Trenutno RVLS zida masonski hram u Kragujevcu, koji će biti otvoren početkom proleća. Izgradnju ovih hramova finansiraju slobodni zidari svojim donacijama.

SRPSKI VELIKI OFICIR U VIKTORIJI

Među šest miliona masona na zemaljskoj kugli ima dosta onih koji su naše gore list. U SAD postoji srpska masonska organizacija ASERB. U Kanadi je aktivno osam srpskih masona. U Australiji je jedan Srbin veliki oficir u Velikoj loži države Viktorija. A sama RVLS ima u svetu svoje velike reprezentante, odnosno masonske ambasadore.

(Novosti)

 

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …