Home / U FOKUSU / KINESKA PODMORNICA KOJA JE IZAZVALA JEZU U PENTAGONU: ZA 2 SATA STIŽE DO SAD-a, BRZINOM ZVUKA OD 3.600 MILJA NA SAT!

KINESKA PODMORNICA KOJA JE IZAZVALA JEZU U PENTAGONU: ZA 2 SATA STIŽE DO SAD-a, BRZINOM ZVUKA OD 3.600 MILJA NA SAT!

Podmornicom od Kine do SAD za dva sata? Zvuči neverovatno, ali kineska mornarica razvija upravo ovakav tip plovila.

rusija- podmornica

Ipak, ono što zaista uliva strah u kosti Zapadu je mogućnost razvoje tehnologije koja je potrebna da bi se ovakvo plovilo napravilo, a prema pisanju kineskih medija, ova super-brza tehnologija se već razvija na Institutu za tehnologiju u Harbinu!

Uz pomoć ove tehnologije podvodna plovila ili torpeda trebala bi da mogu da dostignu brzinu zvuka, odnosno da plove brzinom od 3.600 milja na sat!

Ideja, ma koliko izgledala naučnofantastični, ipak, nije nova i zasniva se na starom sovjetskom projektu super kavitacije. Naime, ideja je da podmornica ili drugi ploveći objekat stvori neku vrstu vazdušnog mehura oko svoga tela koji bi mu omogućio da izbegne suviše trenja i otpora tokom putovanja.

Profesor Li Fengčen sa Intituta za tehnologiju kaže da je ideja da kada brod udari u vodu poprska površinu objekta specijalnom tečnošću, poput tečne membrane, koja će omogućiti brodu da stigne u super kavitaciono stanje i generiše vazdušni mehur.

Prema rečima profesora Lija, njihov metod se razlikuje od bilo kog drugog pristupa, poput vektor pogona, i sl. Koristeći ovu tehnologiju i metod mogli bi, u teoriji da Tihi okean pređemo za manje od jednog sata.

Ipak, prema riječima profesora Lija još uvek postoje značajne prepreke koje moraju da se prevaziđu, poput dovoljno jakog motora i kontole upravljanja, ali sve to još uvek nosi oznaku vojne tajne.

Super kavitacija može da se koristi i za razvoj drugog oružja, a sličnim projektima rade SAD, Rusija, Nemačka i Iran. Osim u vojne svrhe ova tehnologija bi mogla da se koriti i u civilne svrhe.

(Novosti)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …