Home / SPEKTAR / OTKRIVENO ŠTA SU AMERIKANCI TRAŽILI NA MESECU

OTKRIVENO ŠTA SU AMERIKANCI TRAŽILI NA MESECU

mesec-planeta

Dokumenti američke nacionalne bezbednosti koji su objavljeni ove nedelje pokazuju šta je američka vojska zaista tražila na Mesecu.


Početkom šezdestih godina 20. veka postojao je plan po imenu „Projekt Horizont“ po kome je Amerika imala za cilj da pobedi Ruse u svemirskoj trci.

Dakle, glavni razlog za uspostavljanje baze na Mesecu nije bila eventualna zaštita Zemlje od asteroida, već čisto održavanje ugleda američke nacije.

Da su uspeli da uspostave bazu, Amerikanci bi imali novo vojno bojište na raspolaganju.

Predlog projekta, koji je zapisan na preko 400 stranica, ipak nije zaživeo. U njemu su zapisane sve mane ovakve pozicije, što uključuje slabu gravitaciju i nedostatak vode, a uključena je i dokumentacija sa grafičkim prikazima mogućih svemirskih letelica i odela.

Projekat je sadržao i fotografije površine Meseca, kao i planove za izgradnju kolonije i nuklearne elektrane. Ovaj plan je trebao započeti 1964. godine., a završiti se 5 godina kasnije.

Međutim, prvi čovek je kročio na Mesec tek 1969. godine i nije bio pod vojnom komandom.

SAD su takođe planirale da detoniraju atomsku bombu na Mesecu ne bi li dali do znanja svetu da su oni najveća svetska sila. Srećom, to im nije pošlo za rukom.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …