Home / IZA KULISA / DRASTIČNE KLIMATSKE PROMENE: TORNADO SE ODOMAĆIO U SRBIJI

DRASTIČNE KLIMATSKE PROMENE: TORNADO SE ODOMAĆIO U SRBIJI

tornado- oluja- uragan

Površina Zemlje je sve toplija i toplija, u Skandinaviji i Rusiji su rekordne vrućine, Srbiju zahvataju poplave i tornada, a na bliskom istoku su se prošle zime grudvali.

Klimatske promene su dovele do rekordnog porasta temperature u prethodnih 10 godina, a 2011. je bila najtoplija godina ikad zabeležena u istoriji!

Ni Balkan nije izuzetak. Ne samo što drastično raste temperatura, već nas pogađaju i strahovite poplave i tornada koje ruše kuće, nose kamione i odnose ljudske živote. U Makedoniji je čak proradio i vulkan, najverovatnije zbog promene vremena.

Iznad Republike Srpske nedavno je prošao gigantski oblak dug tri kilometra. On je pored olujnog vetra kakav se ne pamti, izručio grad veličine teniske loptice, koji je uništio 15 dalekovoda i izazvao nestanak struje u pola zemlje.

Kod Kuršumlije crni skakavci ujedaju ljude i životinje, a kreću se u roju dugačkom nekoliko stotina metara. U Sloveniji prete azijski stršljeni. U Makedoniji je stubove dima počeo da izbacuje i vulkan Duvalo kod Ohrida. „Vulkan reaguje na promenu vremena“, izjavio je dežurni iz vatrogasne službe.

Klimatske promene menjaju i životinjske ekosisteme. Kod nas su se pojavili agresivni crni skakavci, a u Sloveniji azijski stršljeni.

Ovakvo ekstremno toplo vreme bi moglo postati normalno za 40 godina, iako bi život u nekim većim gradovima mogao postati nemoguć. Drastični porasti temperature će u velikoj meri uticati na zdravlje ljudi, privredu i useve. Povećavaće se broj poplava, siromaštvo će biti u porastu, a ratovi sve neminovniji.

Sve ovo prouzrokuju velike količine ugljen-dioksida u atmosferi, koje zadržavaju toplotu, povećavaju vlažnost vazduha i vazdušni pritisak, čineći život sve teži i ljudima i životinjama.

Ljudi bivaju podeljeni na one koji se bore protiv globalnog zagrevanja, poznatije kao zelene, i one koji su skeptični oko cele priče, gde spadaju kozervativci i kapitalisti. Pojavljuje se sve veći broj ideja za sprečavanje zagrevanja, koje uključuju džinovske suncobrane i ogledala, ali koje, nažalost, nisu racionalne. Pravi se sve veći broj solarnih ploča ili vetrenjača, ali to je tek početak.

Promene vremena izazivaju i sve češća medicinska oboljenja, s obzirom da samo jačanje vetra u atmosferi može da prouzrokuje glavobolje, malaksalost, nesanice itd.

Najnovije rešenje predstavlja sporazum u Varšavi, po kom bi se uvelo ograničeno emitovanje ugljen-dioksida svim zemljama, a njegova primena treba da započne 2020. godine.

(Web-tribune.com)

Check Also

NJEGOVE POSLEDNJE REČI SU BILE: “OTROVALI SU ME”- OVO JE ČOVEK KOJI JE IZMISLIO AUTO SA POGONOM NA VODU (VIDEO)

U današnjem svetu, sa svakim danom, prevazilazimo sami sebe u odnosu na tehnologiju. A jedno …