Home / SPEKTAR / OPASNO ZA RUSIJU: Na Obaminom stolu zahtev da se ukrajinskoj vojsci omogući satelit za rat

OPASNO ZA RUSIJU: Na Obaminom stolu zahtev da se ukrajinskoj vojsci omogući satelit za rat

Američki zvaničnici se domunđavaju o mogućem otkrivanju ukrajinskoj vladi tačnih lokacija protiv-vazdušne odbrane u istočnoj Ukrajini. Još uvek je nepoznato da li će predsednik Obama pristati na ovakav plan.


Predlog još uvek nije dobio zeleno svetlo u Beloj kući, a njegovo odobravanje bi samo još više umešalo Ameriku u ukrajinski rat.

Dosad je SAD delila satelitske fotografije, kao i kretnje odbrambenih jedinica i opreme, ali postoji velika bojazan od direktne pretnje Rusiji i onoga što bi to moglo da prouzrokuje.

Zvaničnici u velikoj meri podržavaju ovaj predlog, ali se čeka pojačana podrška evrope pre nego što se plan predoči predsedniku Obami.

Dalje, postavlja se pitanje da li ukrajinska vojska ima adekvatan domet, čak i ako ima tačne informacije, jer u protivnom može da dođe do civilnih žrtava.

Takođe postoji opasnost od promašivanja jer se ova odbrambena oprema često pomera.

Ukrajinska vojska je, takođe, prilično neiskusna u korišćenju informacija koje je dobila od drugih država.

Dakle, uništavanje ovakve opreme bi, čak i sa pouzdanim informacijama, bilo prilično teško za ukrajinsku vojsku.

Ukrajina, pak, nije ni saveznik NATO-a i nije jasno da li bi ovakav vid pomoći dodatno uznemirio Rusiju.

Napominje se i da je negde u julu američka vojska donirala Ukrajini 48 miliona dolara za jačanje ukrajinske granice, kao i inženjersku opremu u vrednosti od 5 miliona dolara.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …