Home / SPEKTAR / OVA BEBA JE ČUDO BOŽJE: Pobedila je neizlečivu bolest, a evo i kako! (VIDEO)

OVA BEBA JE ČUDO BOŽJE: Pobedila je neizlečivu bolest, a evo i kako! (VIDEO)

Devojčica po imenu Lejla Ričards, nalazi se u Londonu zbog lečenja od akutne limfoblastne leukemije, biće upamćena kao prva beba kojoj je pružena ćelijska terapija.

500

Naime, ova malena devojčica je umalo umrla od raka, kada joj je data ova terapija koja do sada nije isprobana na ljudima.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ova metoda koja predstavlja nov način u borbi protiv raka i koja možda ne bi morala da se prilagođava pacijentima ponaosob, mogla bi da bude veoma bitna za njen oporavak.

– Kod ove devojčice rak je bio star tek nekoliko meseci, tako da je rano da se kaže da je ona izlečena – istakao je jedan od doktora koji leče ovu bebu, Vasim Kasim, a Njujork tajms je napomenuo da teško da može da se donese tačna procena na osnovu samo jednog slučaja.

Ipak, oni koji brinu o obolelim pacijentima i koji se svakodnevno nalaze u okruženju ludi koji se bore protiv ovih opakih bolesti, polažu nade u ovu najnoviju tehniku koja uključuje genetsko menjanje T ćelija koje štite imuni sistem, koje kasnije napadaju ćelije raka.

Kada je malena Lejla u pitanju, doktori su pokušali da je izleče standardnom hemoterapijom, kao i presađivanjem koštane srži, ali i sa novim biotehnološkim lekom, međutim ništa nije pomoglo jer ona nije imala dovoljno T ćelija koje bi mogli da izvuku iz nje i pripreme joj određenu terapiju.

– Roditelje su savetovali da Lejla bude na palijativnoj nezi do momenta smrti, ali su to odbili – rekao je doktor Kasim i dodaje kako su im “Selektisove” ćelije bile u frižideru u bolnici, jer su se pripremali na klinička testiranja.

Devojčica je bila prva koja je primila ovaj tretman u junu ove godine, kasnije je usledila remisija, pa ubrzo u njenoj krvi i koštanoj srži nije bilo tragova leukemije.

Lejla se sada nalazi kod kuće, a prethodno joj je urađena još jedna transplantacija koštane srži da bi se pomoglo oporavku njenog imunog sistema.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …