Home / SPEKTAR / OVA FOTOGRAFIJA JE NAJEŽILA I ONE KOJI NISU VERNICI: NEBESKI ZRAK SILAZI U SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U NJUJORKU, PRE NEGO ŠTO JE SPALJENA!

OVA FOTOGRAFIJA JE NAJEŽILA I ONE KOJI NISU VERNICI: NEBESKI ZRAK SILAZI U SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU U NJUJORKU, PRE NEGO ŠTO JE SPALJENA!

amerika- njujork- srpska- srkva

 Foto: Milan Milatović, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku – Saint Sava Cathedral in New York

Istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu u nedelju je progutao plamen samo nekoliko sati posle uskršnje službe. Od nje je ostao samo pepeo, a vernici i srpska zajednica u Americi i dalje su u šoku i neverici.

Mnogi se sećaju vremena koje su provodili u njoj, a jedna fotografija u kojoj zrak kroz vitraž obasjava pravoslavnu crkvu mnogi danas gledaju i pitaju se kako je moglo ovako lepo zdanje da nestane za par sati. Ona je napravljena u oktobru 2013. godine tokom službe i prikazuje svu lepotu crkve Sveti Sava na Menhetnu.

Pozar-crkva-Amerika- srpska- pravoslavna

Ona je bila obeležje starog Njujorka, centar Menhetna i veoma bitna za sve pravoslavce. Sagrađena je 1850. godine po idejnom rešenju arhitekte Ričarda M. Apdžona, u gotskom stilu. Ova crkva bila je važna Episkopalnoj crkvi sve do 1915, kada je taj deo grada komercijalizovan, a parohijani su počeli da se sele severnije.

Kupljena je za 30.000 dolara – po današnjim merilima oko 460.000 dolara – jer je srpski narod želeo svoju svetinju u istočnom delu Amerike. Prema podacima, sami su sakupljali novac i isplaćivali je u ratama.

Nakon strašnog požara list “Njujork tajms” napisao je da je decenijama bila kičma srpske zajednice u Njujorku.

Crkva Svetog Save bila je upisana u Nacionalni registar istorijskih mesta 1968., a iste godine dobila je status odrednice grada, zbog kako je tada navela komisija “specijalnog karaktra, istorijskog značaja, estetike, nasleđa i kulturnih karakteristika Njujorka, koje je čine nezamenljivom”.

(Telegraf.rs)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …