Home / SPEKTAR / OVO HAPŠENJE PAMTI SVAKI SRBIN: Evo kako su na Vidovdan Slobodanu Miloševiću STAVLJENE LISICE NA RUKE! (VIDEO)

OVO HAPŠENJE PAMTI SVAKI SRBIN: Evo kako su na Vidovdan Slobodanu Miloševiću STAVLJENE LISICE NA RUKE! (VIDEO)

Milosevic- hapsenjeNekoliko meseci nakon pada sa vlasti, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević je uhapšen, a na današnji dan, pre tačno 15 godina je, na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije koju je potpisao Zoran Đinđić, a pod pritiskom zapadnih diplomata, izručen je haškom sudu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv čovečnosti i genocid u ratu vođenom na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i protiv Albanaca sa Kosova i Metohije!

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević tako je postao prvi šef jedne države koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.

Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji, koji su na kraju rezultirali ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Slobodan Milošević uhapšen je 1. aprila 2001. godine zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja. Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS-a i JUL-a ispred kuće u kojoj je Milošević boravio.

Vlada Srbije na čelu sa ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem, nakon strahovitih pritisaka Zapada donela je 28. juna – na Vidovdan uredbu o izručenju Slobodana Miloševića Tribunalu u Hagu i njegovo hitno transportovanje u zatvorsku jedinicu u Ševeningen.

Posle prebacivanja Miloševića u Hag, prvobitnoj optužnici za ratne zločine u Kosovu pridodate su i optužnice za genocid u Bosni i ratne zločine u Hrvatskoj. Milošević je optužio haški tribunal da je izvršio “zli i neprijateljski napad” protiv njega. U zapisnik je uneto da se ne oseća krivim, kao i da ne priznaje autoritet tog suda.

Od samog početka proces je izazvao veliko zanimanje, ali i kontroverze u javnosti bivše Jugoslavije.

Slobodan Milošević je tog 28. juna, na Vidovdan, pre 15 godina ukrcan u helikopter i transportovan u Hag, u kojem će 11. marta 2006. godine preminuti, ne dočekavši presudu. Mnogi su skloni da poveruju da je to upravo zbog činjenice da je uhapšen na ovaj verski praznik, koji je u srpskom društvu već dobio mitološke konotacije, a koji je odigrao veliku ulogu i u njegovom političkom životu i usponu, jer je upravo na Vidovdan održao na Gazimestanu sada već legendarni govor, kome je prisustvovalo oko milion ljudi.

Pogledajte video:


(Telegraf)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …