Home / SPEKTAR / OVO JE SRPSKI BERMUDSKI TROUGAO: U misterioznom delu sela kod Paraćina ŽIVI ČAK 48 UDOVICA!

OVO JE SRPSKI BERMUDSKI TROUGAO: U misterioznom delu sela kod Paraćina ŽIVI ČAK 48 UDOVICA!

5004Foto: Telegraf

Magični „pravougaonik“ gde muškarci umiru obuhvata područje od bivše kafane „Div“ do izlaza iz sela ka Pojatu i od auto-puta do pruge

Selo Drenovac je među najvećim selima u opštini Paraćin, kraj magistralnog puta Paraćin-Pojate i umesto trougla, ima svoj bermudski “četvorougao” jer godinama unazad sa ovog sveta odlaze odrasle muške glave ostavljajući udovice i decu za sobom.

Naš sagovornik – mlađi muški koji nije hteo da mu navodimo ime, pobrojao je tačno 48 udovica u tom misterioznom delu sela, u potezu koji podseća na pravougaonik.

– To je glavna ulica od nekadašnje kafane “Div” do izlaza iz sela, prema Pojatu, kilometar i jače i potez od auto-puta do pruge sa tri poprečne ulice. Poslednja udovica je od pre manje od mesec dana, umro je jedan muškarac u komšiluku. Sad umiru stariji, ali su prethodno umirali mlađi. Nema pravila. Najstarije udovice u našem kraju su Radmila i Ruža. Obe imaju po 87 godina, a jedna od njih je četiri decenije bez muža – priča naš sagovornik i objašnjava da u celom ovom delu Drenovca žive samo dva udovca.

– Naravno, ima mlađih muškaraca, momaka, ali ovoliki broj udovica na prostoru od kilometra kvadratnog teško da ima bilo gde u Srbiji.

Udovice uopšte nisu bile voljne da razgovaraju sa nama, ali smo ipak uspeli da popričamo sa jednom. Slobodanka Trifunović ima 68 godina, a bez muža Radoslava ostala je pre četiri.

– Kao da je ušla neka kuga “u muški”. Umirali su od svega i svačega. Neki od starosti ali uglavnom od bolesti. Moj Radoslav umro je od srca, mada je bolesti bilo svakojakih…Šta da radimo, mi udovice pomirile smo se sa sudbinom. Ja sam četvrtu godinu bez muža, a neke i mnogo više, decenijama čak. Žene žive sa svojom decom i unučićima, jedna je dovela zeta. Sve imamo svoje brige i opterećene smo običnim životom. Penzije su male, a slaba je vajda i od poljoprivrede – jada nam se Slobodanka.

– Iju, dete, beži tamo – bio je odgovor jedne Drenovčanke kad smo pokucali na vrata sa namerom da je zamolimo da sa nama podeli svoje udovičko iskustvo. Odustali smo od dalje potrage, ali smo saznali još neke podatke.

Najviše udovica je u Tulićkom sokačetu, čak desetak, dok je udovac samo jedan. Od starijih muških “glava” tu živi još samo jedan Drenovčanin, sa suprugom.

U selu smo takođe načuli priču da ova smrtnost “muških” možda ima veze sa drevnim naseljem iz neolitskog doba koje su nalazi u blizini, kod auto-puta, gde svakog leta rade arheolozi na iskopavanju.

– To je još jedan onozemaljski Drenovac jer, kažu da je u njemu živelo više od 2.000 ljudi, koliko otprilike ima i naše selo. Još nisu našli groblje gde su oni sahranjivani. Kad bi našli, možda se broj naših udovica ne bi toliko brzo povećavao – rekao nam je jedan vremešni meštanin.

(Z.R.P.)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …