Home / SPEKTAR / POZADINA NUKLEARNOG SPORAZUMA SA IRANOM (1): Amerika odvlači Rusima saveznike

POZADINA NUKLEARNOG SPORAZUMA SA IRANOM (1): Amerika odvlači Rusima saveznike

„Kada analiziramo nuklearni sporazum sa Iranom ne bismo smeli da ispustimo iz vida Kubu. Jer, sankcije protiv obe ove zemlje bile su u svakom pogledu plod čiste samovolje SAD. I to su ne samo u slučaju ove dve države, već i u slučaju više od sedamdeset drugih zemalja širom sveta. U pitanju su ogromni resursi ovog tipa na Zemljinom šaru kojima SAD raspolažu da bi mogle da počiste nametljive takmace iz sopstvenog lagera kada je reč o preotimanju tržišta“ piše iskusni nemački političar Vili Vimer u autorskom tekstu.

500

On smatra da je zato bio dobar potez nemačkog vicekancelara i ministra privrede Zigmara Gabriela koji je, imajući u vidu da će sankcije protiv Irana biti ukinute, odmah po postizanju nuklearnog sporazuma i pre svih otputovao u Iran kako bi osigurao šanse nemačkoj privredi.

– Čak ne moramo da se dalje ne udubljujemo u stotinu strana samog sporazuma i isto toliko strana njegovih aneksa, niti da osmatramo saborne parade nadležnih američkih advokatskih kancelarija da bismo shvatili da će biti moguće da se konstruišu novi problemi. I u ovom slučaju će se buduće političke akcije odvijati po onoj: „Gospod dao, Gospod i uzeo“, piše Vimer.

– Samovolja koja se manifestovala prilikom nametanja sankcija, a koja se manifestovala i prilikom njihovog ukidanja, određivaće i ubuduće sled događaja. Šta ćemo kada je svet tako skrojen, čak i kada, kako je ovih dana izvestila nemačka štampa, bivše sudije Saveznog ustavnog suda nađu za shodno da kao „antiameričke“ glatko odbace tvrdnje poput ove. Naravno, uspostavljanje novog privrednog poretka putem odredbi TTIP-a i ukidanje demokratske države, koje ide ruku pod ruku sa njim, pružiće nova obrazloženja samovolji – piše Vimer u svom osvrtu.

– Aspekti nuklearnog sporazuma sa Iranom predstavljaju možda najveću vododelnicu kakvu je svet video od kraja Drugog svetskog rata naovamo. Prestravićemo se kada shvatimo kojom brzinom Sjedinjene Američke Države širom globusa izvlače iz dugotrajne izolacije potencijalne partnere Ruske Federacije – piše on.

– Prečesto smo desetine proteklih godina gledali ratovima definisan rukopis SAD, da bismo se olako otresli ovakvih misli. Ovo se ne dešava samo državama kojima su uvedene sankcije.

Poznajući pozadinu labilnosti u Brazilu koja može da je snađe svakog trena, brazilska predsednica će, tačno znati koliko daleko sme da se upušta u priču sa BRIKS-om, čak i kada joj u vezi sa tim sledeća Olimpijada pruža izvestan rok poštede. Što se bude više bližilo Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji, ono će imati sve izraženiju funkciju zaštite Ruske Federacije od sasvim precizno ciljanih beskrupuloznih postupaka SAD.Južna Afrika će znati do kog intenziteta destabilizacije će imati snage da se brani. Indija je u savezu BRKIS upravo to – Indija, sušti strateg.- zaključuje Vimer.

(Vestionline)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …