Home / ZANIMLJIVOSTI / SEĆATE LI SE PERHANA: Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, a onda je sve krenuo nizbrdo.. (VIDEO)

SEĆATE LI SE PERHANA: Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, a onda je sve krenuo nizbrdo.. (VIDEO)

500
Davoru Dujmoviću, koji je rođen 20. septembra 1969. u Sarajevu, zauvek je ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma „Dom za vješanje“.
Kao i mnogi glumci imao je neku sreću ili sudbinu. Tada je išao u drugi razred niže muzičke škole i imao je običaj da posle nastave svrati kod oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U obližnjem restoranu, gde je svratio na sok, Kusta i njegov asistent slučajno su došli u isti restoran. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji; on je pristao i posle toga krenulo je probno snimanje, gde se pokazalo da on to može.

Nakon filma „Otac na službenom putu“, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu, odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i nije više ni pokušavao. Usledila je nova značajna uloga Davora u filmu „Strategija švrake“.

S nepunih osamnaest godina Davor Dujmović je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vješanje, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u ex Yugoslaviji. Nakon toga u prvoj pozorišnoj ulozi, igra kapetana Skota u Sarajevskoj „Mjesečevoj predstavi“.

Davora su kritičari prilikom svetskih premijera filmova u kojima je glumio poredili sa Dastinom Hofmanom. Početkom početkom 90-ih ozbiljnije „navukao“ na narkotike, nekoliko puta je išao na lečenje, ali bezuspešno.

U tom periodu preko medija je poručivao: „ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo „ja sam mal’ pa sam radoznal“, ali radoznalost se u ovom slučaju placa ovisnošću.

„Rat je Davora zatekao u Sarajevu, gradu kojem se vraćao sa dečačkom radošću i strašću. U Sarajevu ostaje prvih meseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima i BiH odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. Nakon završetka rata Davor dolazi u Banjaluku, gde upoznaje Andreja Gartnera sa kojim osniva fond za kulturu Republike Srpske, koji poslje dobija naziv Davor Dujmović.

Nakon boravka u Banjaluci odlazi u Sloveniju kod devojke s kojom je živeo poslednjih meseci. Svoje slobodno vreme je provodio u prirodi sa konjima, gde je odigrao svoju zadnju, tragično istinitu ulogu. U Novom Mestu 31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo…

Pogledajte video:

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …