Home / SPEKTAR / REVOLUCIONARNA JEDNODOZNA TERAPIJA ZA RAK DOJKE PUŠTENA U UPOTREBU

REVOLUCIONARNA JEDNODOZNA TERAPIJA ZA RAK DOJKE PUŠTENA U UPOTREBU

rendgen snimak
Dato je zeleno svetlo primeni inovativne jednodozne terapije za rak dojke od strane Nacionalnog zdravstvenog sistema. Time je data i nada za brz oporavak hiljadama pacijenata izbegavajući dugačke terapije radijacijom koje traju i po nekoliko nedelja.

Nova Intrabeam radioterapija (skraćeno IORT) predstavlja upotrebu jedne doze radijacije tokom operacije dojke, što bi moglo da zameni tradicionalu terapiju za pacijente čiji je tumor u ranoj fazi i nije se još raširio.

Obolelima od raka dojke trenutno mora operacijom da se odstrani tumor, da bi kasnije morali da posećuju bolnicu zarad radioterapije koja bi uništila preostale ćelije raka. Ovakav vid terapije može da traje nedeljama, pa čak i mesecima.

Sa druge strane, Intrabeam terapija traje samo pola sata. Testiranje na preko 2000 ljudi je pokazalo da jednodozna terapija radijacijom nije uopšte manje efektivna nego tradicionalna terapija.

Takođe, ovakav način lečenja bi u velikoj meri poboljšao kvalitet života pacijenata.

Svake godine, nekoliko desetina hiljada žena i par stotina muškaraca u Engleskoj oboli od raka dojke. Bar 86% njih može da oseti blagotvorne efekte ove nove terapije.

Ipak, imajući u obziru mali broj informacija o dugoročnoj terapiji, pacijenti bi trebali biti upućeni o prednostima i manama mogućih terapija, a odluka bi trebala da bude na njima.

Zasad postoji svega nekoliko medicinskih centara u Londonu koji koriste Intrabeam tehnologiju.

Svi pacijenti na kojima bude primenjena ova terapija biće uneseni u registar i pratiće se njihovo stanje.

Odluka o primeni ove terapije nije konačna, ali se očekuje pozitivan odziv do kraja godine.

O inovativnom lečenju možete pogledati DONJI VIDEO:

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …