Home / SPEKTAR / ŠOKANTNO OTKRIĆE: NOĆNO BDENJE I NESANICA IZAZIVAJU RAK I PONIŠTAVAJU DEJSTVO LEKOVA

ŠOKANTNO OTKRIĆE: NOĆNO BDENJE I NESANICA IZAZIVAJU RAK I PONIŠTAVAJU DEJSTVO LEKOVA

 Izlaganje noćnom svetlu bi moglo da načini tumor raka dojke otpornim na tamoksifen
Tamoksifen je lek koji blokira hormon estrogen, a koji se obično koristi za tretman raka dojke koji se raširio po drugim delovima tela. Nova istraživanja, pak, sugerišu da izlaganje slabom, noćnom svetlu suzbija stvaranje melatonina što čini tumor rezistentnim na lek.

Studija, sa profesorom Stivenom Hilom na čelu je objavljena u medicinskom magazinu Cancer research. Profesor Hil kaže da nivo melatonina u našim telima ne zavisi od toga koliko spavamo, kao što većina misli, već od zamračenosti prostorije u kojoj spavamo.

On i njegov tim kažu da noćna smena i poremećen san mogu dovesti do povećanog rizika od raka dojke i drugih bolesti.

Na osnovu informacija do kojih su došli ispitivanjem na pacovima, profesor i njegov tim smatraju da izlaganje i najmanjem svetlu tokom spavanja onih pacijenata koji se leče tamoksifenom, može dovesti do pojačane rezistencije tumora zbog suzbijanja stvaranja melatonina.

Naučnici su posmatrali pacove sa ljudskim tumorom dojke koji su živeli u sledećim uslovima: 12 sati na svetlu i 12 sati u potpunom mraku ili 12 sati na normalnom svetlu i 12 sati na slabom svetlu.

Melatonin prve grupe se normalno povećavao tokom mraka, a smanjivao na svetlu, dok je kod druge grupe sve vreme bio veoma nizak.

Tumor se kod druge grupe pacova razvijao oko 2,6 puta brže. Dodatno, tumori pacova iz druge grupe su postali potpuno otporni na tamoksifen, dok su se tumori kod prve grupe značajno smanjili.

Ovakav podatak bi mogao da znači da bi se u skorijoj budućnosti mogla koristiti kombinacija melatonina i tamoksifena, ako bi se prethodno izvršilo istraživanje o tome u koje doba dana bi ova kombinacija bila efikasna.

Profesor Hil ipak ne preporučuje pacijentima koji koriste tamoksifen da pređu na melatonin jer uzimanje melatonina u pogrešno doba dana može da uzrokuje kontraindikaciju.

Tim sada sprovodi istraživanje koja je to količina osvetljenja koja bi suzbila melatonin u tolikoj meri da tumori postanu otporni na tamoksifen.

(Web-tribune.com)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …