Home / SPEKTAR / SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA U SIBIRU: Pronađen savršeno očuvan pećinski lav star 10.000 godina! (VIDEO)

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA U SIBIRU: Pronađen savršeno očuvan pećinski lav star 10.000 godina! (VIDEO)

Primerak nađen u Sibiru je evroazijski lav, jedna od najvećih mačaka u istoriji..

Clip

Ruski arheolozi pronašli su u Sibiru tela smrznutih pećinskih lavova, stara više od 10 000 godina.

Ovo je prvi put da su tela tih životinja nađena u tako očuvanom stanju – kako se vidi na fotografiji, čak im je i krzno ostalo netaknuto svih ovih godina.

„Koliko je meni poznato, nikada nismo našli praistorijsku životinju iz porodice mačaka koja je ovako očuvana“, rekla je ekspertkinja za fosile praistorijskih mačaka sa Univeziteta De Muan, Džuli Mičen.

Primerak nađen u Sibiru je evroazijski lav, jedna od najvećih mačaka u istoriji. Kostur drugog odraslog primerka pronađenog 1985. godine u Nemačkoj otkriva da je bio visok 1,2 metra u ramenima, a dugačak 2,1 metar (bez repa).

Iz tih podataka naučnici zaključuju da je bio oko 10 odsto veći od modernog lava, ali manji od američkog pećinskog lava, koji je bio za četvrtinu veći od današnjih pripadnika u afričkim stepama.

Pogledajte video:

(Jutarnji list)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …