Home / ZDRAVLJE / ČUDA ČINE: Neverovatno je šta će vam se dogoditi budete li jeli pet šljiva dnevno…

ČUDA ČINE: Neverovatno je šta će vam se dogoditi budete li jeli pet šljiva dnevno…

sljive

Šljive su prirodni multivitamin, ali mnogi od vas ne jedemo redovno. Možda ih ipak uključite u svoj jelovnik nakon što pročitate koliko su korisne za vaš organizam.

Jedna šljiva sadrži 84 posto vode, 0,6 odsto proteina, 10 posto ugljenih hidrata, 2,1 gram vlakana. Šljive imaju nizak udeo masnoća i kalorija, a visok procenat vitaminima A, C i E, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Evo kako će one uticati na vaš organizam i zdravlje budete li pojeli samo pet šljiva dnevno.

Snižavaju nivo šećera u krvi i rizik od dijabetesa

Šljive se povezuju sa niskim glikemjiskim indeksom što znači da vam mogu pomoći da kontroliše nivo šećera u krvi i smanje rizik od dijabetesa tipa 2.

Poboljšavaju pamćenje

Pet šljiva dnevno, pomoći će vašem organizmu da se oslobodi negativnog delovanja slobodnih radikala koji loše utiču na pamćenje.

Štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, odnosno minerala koji pomaže držati pod kontrolom visoki krvni pritisak, a time smanjuje rizik od moždanog udara.

Regulišu probavni sistem

Konzumiranje suvih šljiva je odličan način da ubrzate varenje.

Jačaju kosti

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo kako su ispitanici koji su jeli šljive imali znatno veću gustinu kostiju u kičmi i podlakticama.

Odlične su za vid

Šljive su jako važne za zdravlje očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu smanjiti rizik od nastanka makularne degeneracije ili žute mrlje, bolesti od koje pate uglavnom starije osobe.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …