Home / SPEKTAR / Snimak upada Žandarmerije u niški zatvor i gušenje pobune!- VIDEO

Snimak upada Žandarmerije u niški zatvor i gušenje pobune!- VIDEO

Ekskluzivni video snimak upada Žandarmerije u niški KPZ 24. novembra 2006. godine

Četa niške Žandarmerije upala je u KPZ kako bi ugušila pobunu zatvorenika.

Tada je pukovnik Dikić, koji je komandovao niškim odredom, lično svojom rečju garantovao da nijedan zatvorenik neće dobiti batine.

– Ako odmah ne otvorite vrata, mi ćemo ih probiti, a posle ćete loše da prođete. Ja vam garantujem, kao komandant Žandarmerije da niko neće dobiti batine. Neće biti prisile – obraća se Dikić vođi pobunjenih zatvorenika.

I zaista, na video snimku koji je po Dikićevom naređenju, snimio jedan od pripadnika odreda, ni u jednoj sekundi ne vidi se primena sile nad zatvorenicima.

Ipak, 38 zatvorenika je u akciji Žandaremije povređeno i svima je lakarska pomoć ukazana u Kliničkom centru u Nišu.

U izveštaju o sproveđenju akcije gušenja pobune, Dikić međutim povrede zatvorenika pravda „guranjem, gaženjem i sukobima među samim zatvorenicima“.

Od Dikićeve akcije, mesec dana kasnije pokušao je da se „opere“ tadašnji komandant Žandarmerije Borivoje Tešić, koji navodi da mu Dikić u prvom izveštaju o akciji nije naveo da su upotrebljena sredstva prinude.

Zbog nesprovođenja istrage o prebijanju zatvorenika, niško tužilaštvo i sud moraće da plate oštetu prebijenima od 134.500 evra.

VIDEO > Upad Žandarmerije u niški zatvor (kraća verzija):

(Blic)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …