Home / SPEKTAR / U SRBIJI GRMI SVAKOG DANA, ALI STVARNO: Stručnjaci tvrde da NIKADA NIJE BILO OVAKO!

U SRBIJI GRMI SVAKOG DANA, ALI STVARNO: Stručnjaci tvrde da NIKADA NIJE BILO OVAKO!

munja- grom- oluja- nevreme 5Zoran Babić iz RHMZ kaže da su sezonu odbrane od grada „otvorili“ sa po šest protivgradnih raketa na stanicama Kolubarskog okruga, međutim, zbog nezapamćeno nestabilnog vremena, u junu je utrošen veliki broj raketa, što se ne pamti u poslednjih nekoliko godina

Veliki broj protivgradnih stranica na području Kolubarskog okruga je ostao bez protivgradnih raketa, jer su strelci, zbog nestabilnog vremena, morali da dejstvuju skoro svaki dan tokom juna. Zoran Babić iz RHMZ kaže za Telegraf da ne pamti da je u skorije vreme u Srbiji „grmelo svaki dan“ i dodaje da su strelci na području Kolubarskog okruga dejstvovali skoro svaki dan tokom juna, što u skorije vreme nije zabeleženo.

Veliki broj protivgradnih raketa potrošen je početkom prošle sedmice, a preostale zalihe su su iskorišćene prethodnih dana. Zoran Babić iz RHMZ za portal Patak online kaže da su strelci na području dejstvovali i juče, ali i prethodnih dana, da bi razbili gradonosne oblake i sačuvali usevi. To je dovelo do toga da su protivgradne stanice ostale skoro bez ijedne protivgradne rakete.

– Na području Valjeva imamo sedam protivgradnih stanica koje su bez ijedne rakete, dok na preostalih 28 stanica imamo, u proseku, po dve rakete. U Kolubarskom okrugu je najbolja situacija u Lajkovcu, gde je prosek sedam raketa po protivgradnoj stanici, dok nedovoljan broj raketa imamo u Valjevu i preostalim opštinama Kolubarskog okruga- rekao je Babić.

Grad Valjevo je nedavno kupio 74 protivgradne rakete za valjevske strelce i sve te zalihe su potrošene, a za sada nije poznato da li će lokalna samouprava pomoći valjevske strelce sa dodatnim brojem protivgradnih raketa.

Za razliku od Valjeva, Mionica se brzo organizovala i nakon što su strelci na pet protivgradnih stanica na području te Opštine ostali bez raketa, za kratko vreme su nabavljene nove zalihe. Na inicijativu predsednika Opštine Bobana Jankovića, Štab za vanredne situacije je doneo odluku o kupovini protivgradnih raketa po hitnom postupku.

– Opština je, u saradnji sa kompanijom Dunav osiguranje, nabavila dodatnih 16 protivgradnih raketa, vrednih 560.000 dinara. Na ovaj korak smo se odlučili da bi pomogli našim poljoprivrednicima i zaštitili njihove useve-rekao je Janković.

Međutim, sve zalihe raketa koje je nabavila mionička opština su potrošene u jednom danu, tako da i u toj Opštini ima protivgradnih stanica bez ijedne rakete. Lajkovac je nedavno kupio 30 protivgradnih raketa i poljoprivrednici tok kraja nemaju razloga za brigu, jer protivgradne stanice imaju dovoljan broj raketa. Ub je prošle godine kupio protivgradne rakete, ali ove godine pomoć lokalne samouprave je izostala, dok Osečina, u poslednjih nekoliko godina, iz lokalne kase, nije izdvojila ni dinar za kupovinu protivgradnih raketa.

Zoran Babić iz RHMZ kaže da su sezonu odbrane od grada „otvorili“ sa po šest protivgradnih raketa na stanicama Kolubarskog okruga, međutim, zbog nezapamćeno nestabilnog vremena, u junu je utrošen veliki broj raketa, što se ne pamti u poslednjih nekoliko godina.

– Naši strelci su tokom juna dejstvovali skoro svaki dan. Dejstvovalo se i sinoć, a protivgradni strelci će, po svemu sudeći, i danas imati posla. Tokom juna strelci nisu dejstvovali samo tokom tri dana. Valjevo je kupilo protivgradne rakete i potrošili smo ih u jednom danu. Isti slučaj je u Mionici. Ova godina je izuzetno nestabila. Ovoliko dug nestabilan period, skoro bez pauze, da svaki dan Srbija grmi, nije zabeležen u skorije vreme.

Ako dobro pamtim, 1987. godine imali smo 26 vezanih nestabilnih dana, a ove godine situacija je gora – rekao je Babić.

(S. Stevanović)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …