Home / U FOKUSU / EVO ŠTA SE SPREMA POSLE BREGZITA- ŠOKANTAN PLAN: Berlin i Pariz stvaraju „evropsku superdržavu“- Zemlje članice će izgubiti pravo na sopstvenu vojsku, specijalne službe, i kontrolu nad izbeglicama!

EVO ŠTA SE SPREMA POSLE BREGZITA- ŠOKANTAN PLAN: Berlin i Pariz stvaraju „evropsku superdržavu“- Zemlje članice će izgubiti pravo na sopstvenu vojsku, specijalne službe, i kontrolu nad izbeglicama!

francuska- vojska- vojnici 1Zemlje-članice će faktički izgubiti pravo na sopstvenu vojsku, specijalne službe, krivični kodeks, posebni poreski sistem — uključujući poreze, sopstvenu valutu ili centralne banke koje mogu da omoguće „realnu zaštitu finansijskih interesa države“, navela je televizija.

Poljska državna televizija TVP tvrdi da Francuska i Nemačka pripremaju projekat stvaranja „evropske superdržave“ koji treba da zameni EU. Novinari se pozivaju na dokument koji će šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer navodno danas predstaviti na sastanku Višegradske četvorke (Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska) u Pragu.

Na sajtu televizije je objavljen dokument na devet stranica koji je, navodno, pripremio Frank-Valter Štajnmajer i Žan-Mar Ejro.

TVP tvrdi da projekt predviđa stvaranje „jedinstvene evropske države, koja bi zavisila od danas najjačih igrača u EU“.

Zemlje-članice će faktički izgubiti pravo na sopstvenu vojsku, specijalne službe, krivični kodeks, posebni poreski sistem — uključujući poreze, sopstvenu valutu ili centralne banke koje mogu da omoguće „realnu zaštitu finansijskih interesa države“, navela je televizija.
Osim toga, države koje uđu u novi savez će „izgubiti kontrolu nad sopstvenim granicama i procedurama prijema i preseljenja izbeglica na njihove teritorije“. Predviđa se i uvođenje jedinstvenog viznog sistema i vođenje zajedničke spoljne politike.
„Naše države dele zajedničke predispozicije i zajednički skup vrednosti koje daju osnovu za još bliži savez između naših država. Zato ćemo težiti političkom savezu u Evropi i pozvati druge Evropljane da učestvuju u njemu“, citira televizija preambulu dokumenta.

Kasnije je poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski predlog o stvaranju takozvane evropske superdržave nazvao receptom za raspad EU. Pritom, on je izjavio da je jedan broj predloga razuman.

5004Saopštenja o novom naddržavnom savezu u Evropi pojavila su se nakon referenduma u Velikoj Britaniji, na kom je većina građana glasala za izlazak iz Unije.

EU da razmisli o stalnim pomorskim snagama

U dokumentu nazvanom „Jaka Evropa u svetu neizvesnosti”, kako navodi Rojters, glavna pažnja posvećena je pitanjima bezbednosti i odbrane. Nemačka i Francuska predlažu da se sklopi Sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi obuhvatio sve aspekte bezbednosti i odbrane kojima se bave na evropskom nivou. Ero i Štajnmajer smatraju da EU treba da ima mogućnost da efikasnije planira i sprovodi civilne i vojne operacije, a „u slučaju potrebe zemlje EU treba da razmotre stvaranje stalnih pomorskih snaga”.

Ministri su podsetili da je jedan od osnovnih izazova u sferi bezbednosti za EU bila migraciona kriza, a za rešavanje tog i drugih problema vezanih za migracije neophodno je, kako smatraju, objedinjavanje napora.

„Osiguranje bezbednosti spoljnih granica više nije zadatak pojedinačnih država, već zajednička odgovornost. Uvereni smo da EU treba da formira prvu na svetu multinacionalnu službu obalske i pogranične zaštite”, naveli su ministri.

Treći pravac, po njihovom mišljenju, treba da bude oblast ekonomije gde su neophodne mere za podršku rasta i saradnje zemalja članica u strateškim sektorima kao što su energetika, digitalne tehnologije, istraživački rad i inovacija.

Ministri takođe priznaju da je zajednička evropska valuta nedovoljno otporna na spoljne šokove i unutrašnje probleme zemalja EU i s tim u vezi smatraju da je neophodno usavršavanje evro zone.

(Sputnik)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …