Home / SPEKTAR / VOJNI STRUČNJACI SAD: Ruska vojska sa taktikom 21. veka, kombinuje sajber rat i odlično obučene specijalce

VOJNI STRUČNJACI SAD: Ruska vojska sa taktikom 21. veka, kombinuje sajber rat i odlično obučene specijalce

Russian soldiers on a military vehicle travel on a main road leading to the River Enguri which is on the border of breakaway region of Abkhazia and Georgia 3 km from the western Georgian city of Zugdidi

Povodom aneksije Krima, američki državni sekretar Džon Keri optužio je Ruse da se ponašaju “kao u 19. veku”. Ali, zapadni vojni stručnjaci koji prate zbivanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini smatraju, međutim, da je ruska vojska uspešno savladala i da koristi strategije i taktike 21. veka: kombinuje sajber rat i informativnu kampanju i ima odlično obučene specijalce.

Bivši komandant NATO i admiral u penziji Džejms Stavridis smatra da je to značajan pomak u pristupu ruskih kopnenih snaga, koje su “prefinjeno odigrale svoje adute”.

Kvaliteti koje je ruska vojska pokazala, po njemu, nisu važni samo za dramu u Ukrajini, već imaju i implikacija i kad je reč o bezbednosti Moldavije, Gruzije, centralnoazijskih republika, pa i zemalja centralne Evrope koje su članice NATO.

Prava snaga ovih operacija leži u tajnoj akciji, kombinovanoj sa dobrim obaveštajnim podacima o slabostima vlade u Kijevu i njenoj spremnosti na vojni odgovor – smatra general Rodžer Mekdermont.

Ruska operacija u Ukrajini predstavljala je, naime, veštu kombinaciju grube i blage sile i pokazala je veliki napredak u strategijskom razmišljanju i delovanju. Pri intervenciji na Krimu, Rusi su iskoristili vojne manevre da odvrate pažnju i prikriju namere, a zatim su specijalno obučene snage, mornarička i desantana pešadija bez prepoznatljivih oznaka i uniformi, brzo ušle na teritoriju i obezbedile ključne objekte.

– Kad je operacija krenula, Rusi su presekli telefonske vodove, omele komunikacije i poslužili se metodama sajber-rata kao bi ukrajinsku vojsku i njenu komandu odsekle od poluostrva – konstatuje general Filip Bridlav, komandant NATO saveza.

Utvrdivši kontrolu Krima, Moskva je lansirala medijsku kampanju, s ciljem da javnost uveri da je intervencija bila neophodna kako bi se rusko stanovništvo spaslo desničarskih ekstremista, fašista i haosa.

Ali, čim je Obama zatražio povlačenje sa Krima, Rusija je podigla ulog, stacioniravši oko 40.0000 vojnika u blizini istočne granice Ukrajine.

Uskoro su Rusi i unutar istočne Ukrajine poslali male i dobro opremljene timove da zauzmu vladine zgrade koje su predali simpatizerima i lokalnim milicijama. Težište je prešlo na Donjeck i u pregovorima u Ženevi o Krimu više uopšte nije bilo reči.

Američki vojni stručnjaci, pritom, smatraju da ova uspešna strategija može da bude primenjena u svim zemljama koje imaju zajedničku granicu sa Rusijom i znatan procenat ruskog stanovništva.

Očigledno da ovo novo i vešto rusko kombinovanje sajber-rata, specijalnih snaga i konvencionalnih snaga predstavlja nešto što NATO treba dobro da prouči, i sa čime će u budućnosti morati da računa.

(Blic)

Check Also

Šešelj otkrio: Ako se Tramp i Putin dogovore, ovo će se dogoditi sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Krajinom i Makedonijom…(VIDEO)

Šešelj izjavio da više od pola Srbije ne želi u EU. Vlast uništava privredu i …