Home / TEMA DANA / „Ako ste pozvali Putina zbog proslave oslobađanja Beograda, zašto niste i Treću ukrajinsku armiju!“

„Ako ste pozvali Putina zbog proslave oslobađanja Beograda, zašto niste i Treću ukrajinsku armiju!“

Američki ambasador Majkl Kirbi je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao – ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi? – prenose današnje „Večernje novosti“.

kirbi-majkl
– Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi – zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije – rekao je Kirbi u intervjuu za taj list.

Podsećajući da je više zemalja bilo u sastavu ŠSR, pa samim tim i Crvene armije, on je takođe upitao:

– Ako je već pozvan Putin, da li su pozvani i ostali koji su učestvovali u oslobađanju Beograda?“

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD su „veoma dobri, a ima dosta stvari na kojima treba zajedno da radimo“.

– Jedna od njih je vaše predsedavanje OEBS-u. Vidim da ste celoj stvari već pristupili ozbiljno, a od šefa diplomatije sam dobio uveravanja da Srbija shvata da OEBS funkcioniše po principu konsenzusa – istakao je Kirbi.

On je istakao da Vašington ne traži od Beograda da uvede sankcije Rusiji, da prizna nezavisnost Kosova, niti „gura“ Srbiju u NATO.

Upitan da li na sastancima sa premijerom Aleksandrom Vučićem „isporučuje“ posebne zahteve Vašingtona, on je rekao da se na tim sastancima ne dešava ništa „misteriozno“, već se razgovara o uobičajenim temama, „jer se naši interesi ne razlikuju od vaših“.

– SAD žele da vide prosperitet Srbiije, a to je i vaš cilj. Želimo da vidimo funkcionalnu ekonomiju koja može da bude konkurentna na tržištu, da gradite dobre odnose sa susedima, koji su poslednjih godina zaista poboljšani. Pozdravljamo i progres koji ste napravili u diijalogu sa Kosovom – istakao je Kirbi.

Upitan da li smatra da je Srbija zaslužila da načini naredni korak ka EU, i otvori prva pregovaračka poglavlja, on je rekao da je jedan od uspostavljenih kriterijuma impementacija Briselskog sporazuma.

– A ja ne vidim da je to u potpunosti urađeno. Kada se to dogodi, nadam se da će EU doneti odluku o otvaranju poglavlja – dodao je Kirbi.

Povodom „defilea“ zelenih uniformi u Novom Pazaru, on je rekao da te „neslužbene uniforme“ podsećaju na neke ne tako dobre događaje iz istorije Evrope 20-ih i 30-0ih godina prošlog veka.

(Tanjug)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …