Home / U FOKUSU / Nikolić otkrio spomenik ruskim i srpskim vojnicima na Kalemegdanu, uskoro spomenik imperatoru Nikolaju Drugom

Nikolić otkrio spomenik ruskim i srpskim vojnicima na Kalemegdanu, uskoro spomenik imperatoru Nikolaju Drugom

Spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u odbrani Beograda tokom Prvog svetskog rata, prvo zajedničko obeležje stradalima vojnicima dve države iz tog perioda – svečano je otkriven danas na beogradskoj Kalemegdanskoj tvrđavi.

SPOMEN OBELEZJE POSVECENO SRPSKIM I RUSKIM VOJNICIMA

Spomen obeležje osveštao je partrijarh srpski Irinej, uz sasluženje predstavnika moskovskog patrijarha Kirila, a otkrili su ga predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin.

Posle odavanja počasti ruskim i srpskim vojnicima, Nikolić je poručio je da je bratstvo srpskog i ruskog naroda zapečaćeno zajedničkom borbom za slobodu.

„Spomenik zanavek govori o ponosu na našu zajedničku slavnu istoriju, na zajedničke junačke pretke, na prijateljstvo, bratstvo ruskog i srpskog naroda zapečaćeno zajedničkom borbom za slobodu“, istakao je on.

Nikolić je naglasio da je spomenik kamen međaš „kojim danas iskazujemo poštovanje za nesebičnu žrtvu i zahvalnost za naše živote u slobodi“.

„Pred ovim spomenikom sećamo se kako je Veliki rat, pre sto godina, stavljao na ispit bratstvo naša dva, pa i svih slovenskih naroda – to je veliki čas istorije koji se kao nauk prijateljstva i uzvišene žrtve prenosi sa generacije na generaciju“ rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naveo da je život najveća svetinja, „ali ne svakakav“ već onaj koji se ne provodi savijajući se pod težinom ropskih lanaca, samo život u slobodi.

„Zato danas odajemo počast ruskim i srpskim junacima koji su branili Beograd, zato što su svojim životima napravili među i bedem između roba i slobodnog čoveka“ podvukao je Nikolić.

Jakunjin je istakao da danas stojimo pored spomenika koji je podignut u čast dalekih predaka koji su čuvali svoju čast i svoju veru.

„Ovaj spomenik je simbol hrabrosti i odanosti ljudi za koje reči kao što je otadžbina nisu bile samo gramatička vežba“, rekao je on.

Jakunjin je, uz napomenu da su sadašnje generacije daleki potomci tih heroja, dodao da je naša odgovornost da herojska dela naših predaka ostanu u pamćenju naših potomaka.

„Onaj ko se ne seća svoje istorije, nema šansu za budućnost“, rekao je predsednik Fonda Andreja Prvozvanog.

Ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin je istakao da je ovo spomen obeležje u Srbiji prvi zajednički spomenik ruskim i srpskim vojnicima koji su poginuli u vreme Prvog svetskog rata.

„Srbija i Rusija imaju istoriju koja nije laka ali je velika“, rekao je Čepurin podsetivši da su se u Velikom ratu Rusi i Srbi veoma često borili zajedno.

Prema njegovim rečima, veoma je važno što se spomenik nalazi u srcu Beogradu. On je izrazio očekivanje da će se u srpskoj prestonici uskoro pojaviti spomenik i kod „Srba omiljenog cara Nikolaja Drugog“ i da će biti obnovljena imena dve ulice u čast ruskih i sovjetskih heroja.

Naglasio je i da su istina i sećanje na podvige naših predaka i čast, osećanja dostojanstva naših naroda osnov za prosperitet Srbije i Rusije i u budućnosti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da je pomoć Rusije u Prvom svetskom ratu bila ogromna i nesebična i da je nikada nećemo zaboraviti.

„Iz poštovanja prema onima koji su sebe dali Beogradu, naš grad će ovim spomenikom nastaviti da čuva sećanje na ruske i srpske heroje u ratu koji je bio nemilosrdan i po žrtvama i po posledicama“, rekao je on.

Mali je najavio da će Beograd ove godine dobiti još jedan spomenik – posvećen caru Nikolaju Drugom, „što će biti još jedan znak zahvalnosti velikom prijatelju Srbije“.

„I danas, čitav vek kasnije, Moskva i Beograd imaju prijateljske odnose“, rekao je on izrazivši očekivanje da će gradonačelnik Moskve doći u oktobru u Beograd tokom obeležavanja godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomen obeležje položili su predsednik Srbije, Jakunjin i Mali, a u ime Vojske Srbije – načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, kao i brojni građani koji su prisustvovali ceremoniji.

Spomen obeležje poklon je Međuregionalnog društvenog fonda „Centar nacionalne slave“ i Fonda Andreja Prvozvanog, u okviru obeležavanja 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Izrađeno je u obliku krsta sa isklesanim likom Svetog Đorđa, a u osnovu spomenika ugraviran je tekst – posveta na ruskom i srpskom jeziku.

Lik Svetog Đorđa – koji se smatra pokroviteljem ruske i srpske vojske – s jedne strane, podvlači vezu između bratskih naroda Rusije i Srbije, a s druge strane – podseća na žrtvu koju su vojnici položili u ime zaštite otadžbine.

Ukupna visina spomen-obeležja, od granita i bronze, iznosi 2,7 metara a izradio ga je autorski kolektiv pod rukovodstvom stalnog člana Ruske Akademije umetnosti A. S. Čarkina i arhitekte J. M. Pavlova.

(Tanjug)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …