Home / TEMA DANA / Ako trgovinski rat Kine i Amerike ESKALIRA, žrtava će biti na sve strane..

Ako trgovinski rat Kine i Amerike ESKALIRA, žrtava će biti na sve strane..

Trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine preliće se i naštetiti drugim ekonomijama u Aziji. Dok predsednik SAD Donald Tramp optužuje Kinu za nepravedne trgovinske prakse i preti stavljanjem novih tarifa na čak 450 milijardi dolara vredan kineski izvoz, azijski džin se zavetovao na osvetu.

Zaoštravanje američko-kineskog prepucavanja loše su vesti za izvoznike poput Tajvana, Južne Koreje i Malazije, koje prodaju Kini materijale koji se koriste za izgradnju proizvoda koji se dalje izvoze u SAD – od automobila do potrošačke elektronike.

– Ovo su industrije koje zahtevaju tehnologije koje dolaze iz mnogo različitih pravaca. Taj lanac nabavke je veoma kompleksan – izjavio je Rejmond Cang, partner konsultantske firme „Bejn & kompanija“ baziran u Šangaju.

Stručnjaci ističu da je ova isprepletena trgovina ključna za regionalne ekonomije.

– Azija je region zavistan od izvoza i mnoge izvozne ekonomije su motor rasta. Nema sumnje da će, ako čitava situacija eksalira, biti materijalnih posledica po region – zaključuje Stiven Švorc, šef odeljenja za azijsko-pacifički dug bonitetne agencije „Fič“.

 TAJVAN GUBI NAJVIŠE

Tehničke komponente, kao što su kompjuterski čipovi, su proizvod koji je najranjiviji u trgovinskom sporu. Ovo bi moglo staviti Tajvan u nesigurnu poziciju, ukoliko se sukob SAD i Kine pogorša.

Tajvan je veliki dobavljač komponenti namenjenih kopnenoj Kini, gde se koriste za pravljenje pametnih telefona i drugih elektronskih naprava, od kojih se mnoge šalju za prodaju u SAD. Ukupno, ovaj izvoz čini skoro dva odsto Tajvanovog BDP-a.

– Tajvan može izgubiti najviše u trgovinskom ratu – kaže ekonomista za Aziju Garet Leder.

Ako opadne potražnja za kineskim pametnim telefonima, opašće i potražnja za tajvanskim komponentama.

Kompanije na ovoj ostrvskoj državi su već zabrinute. „Fokskon“, vodeća tehnološka firma Tajvana i glavni snabdevač „Epla“, upozorio je prošle nedelje da je trgovinski rat njihov najveći izazov. Analitičari očekuju da pad tajvanskog izvoza poluporovodnika i druge tehnološke robe u sledećim mesecima, kako se tenzije produbljuju, navodi CNN.

Južna Koreja, čija su dva glavna izvozna tržišta Kina i SAD, mogla bi biti još jedna velika žrtva trgovinskog rata. Poput Tajvana, i Južna Koreja prodaje Kini tehnološke komponente koje završavaju u proizvodima koji se izvoze u SAD. Proteklih nedelja je opala vrednost akcija dva južnokorejska proizvođača čipova – „Samsung elektroniks“ i „SK Hajniks“.

Posledice spora mogle bi snositi i kompanije iz Malazije i Singapura, kažu analitičari. Obe zemlje su veliki izvoznici elektronskih komponenti u Kinu, kao i druge robe koja ide u proizvode čija je krajnja destinacija Amerika.

VELIČINA ŠTETE

Veličina štete po azijske ekonomije zavisiće od težine trgovinskog spora. SAD su do sada objavile 25 odsto tarife na kineski izvoz vredan 50 milijardi dolara, u prvom talasu koji će stupiti na snagu 6. jula.

– Uticaj tih mera će na prvom mestu biti ograničavajući – kaže analitičar „Pandžive“ Kristofer Rodžers.

A ako Tramp zaista odgovori na obećanu osvetu Kine udarajući još 10 odsto tarifa na njen izvoz vredan 200 milijardi dolara, to bi moglo da izazove talas šoka u azijskim ekonomijama.

– U tom slučaju, neminovno je da će proizvođači robe biti pogođeni – ističe Rodžers.

Biznis širom regiona osetiće posledice trgovinskog rata. U međuvremenu, analitičari kažu da neke kompanije u Aziji razmatraju da prebace što više proizvodnje u druge delove regiona, poput Tajlanda i Vijetnama, u pokušaju da smanje svoju izloženost američkim tarifama Kini.

Check Also

NOGO: VUČIĆ, MIŠKOVIĆ I BEKO SPREMAJU PLJAČKU VEKA- EVO ZAŠTO JE UHAPŠEN JOVIČIĆ! (ŠOK VIDEO)

Političar i bivši narodni poslanik, Srđan Nogo, ekskluzivno za Srbin.info je otkrio neverovatnu pljačku i …