Home / TEMA DANA / AMERIČKI EKSPERTI ZALEDILI PENTAGON: Novi ruski razarač LIDER će imati zastrašujuću vatrenu moć (VIDEO)

AMERIČKI EKSPERTI ZALEDILI PENTAGON: Novi ruski razarač LIDER će imati zastrašujuću vatrenu moć (VIDEO)

Atomski raketni razarač “Lider” će imati preko 200 vertikalnih raketnih lansera u kojima će se nalaziti hiperzvučne rakete “Cirkon” + specijalno projektovana pomorska verzija rakete “Kinžal”, krstareće rakete “Kalibr” , pomorska verzija raketnog sistema PVO i PRO S-500 “Prometej”, S-350 “Vitjaz”…

Eskadrni razarač “Lider” (Projekat 23560) biće “najnaoružaniji ratni brod na svetu” i samim tim veliki problem za potencijalne protivnike, ističe američki internet portal Military Watch.

Kako se navodi u tekstu koji prenosi ruski internet portal RIA Novosti, “Lider” će imati takve karakteristike koje postojeći brodovi jednostavno neće moći da isprate.

Perspektivni razarač će biti naoružan raketnim sistemima koji su analogni naoružanju koje se nalazi na kineskom ratnom razaraču tipa 055. Ruski “Lider” će svakako imati još bolje sisteme koji će da budu integrisani na njegovu palubu. navodi izdanje.

Računa se da će na njega biti integrisana pomorska verzija protivvazduhoplovnog i protivraketnog sistema ekstremno velikog dometa S-500 “Prometej”, koji će štititi brod ili celu eskadru brodova od napada iz vazduha. Pored njega tu će se svakako naći i moćni protivvazduhoplovni raketni sistemi kratkog, srednjeg i velikog dometa kao što su pomorska verzija hibridnog topovsko-raketnog kompleksa “Pancir-S1”, zatim raketni kompleks “Poliment-Redut” i perspektivni S-350 “Vitjaz”.

Američki stručnjaci smatraju da će ovakva izuzetno respektabilna konfiguracija PVO naoružanja imati “odlučujući značaj” prilikom obezbeđivanja udarne grupe sa nosačem aviona (ruski projekat “Štorm” + modernizacija “Kuznjecova”) od napada iz vazdušnog prostora.

“Ovaj razarač će da ima gotovo 200 vertikalnih lansera raketa koje će primenjivati tzv “hladno lansiranje” (aktiviranje osnovnog raketnog motora posle napuštanja lansirnog kontejnera-nešto slično imamo kod sistema S-300). U ogromnoj količini lansirnih kontejnera (>200) koji će biti raspoređeni svuda po brodu, nalaziće se ceo spektar različitog raketnog naoružanja klase more-vazduh, more-more. more-kopno itd…”-zaključuje Military Watch.

Autor teksta primećuje, da će projekat 23560 u svom naoružanju najverovatnije imati i krstareće rakete “Kalibr”. Posebno zastrašujuće deluju progonoze da će “Lider” u svom naoružanju imati hiperzvučne rakete more-more “Cirkon”, kao i specijalno projektovanu pomorsku verziju rakete “Kinžal”. Ovo će u velikoj meri da ugrozi dosadašnju američku dominaciju na morima, koja za njih ima egzistencijalni značaj.

Američki eksperti upozoravaju da će izradnja ovakvog super-naoružanog broda, koji će osim mora, kopna i vazduha, pokrivati još i kosmos, povratiti Rusiji status pomorske vojne sile.

Projekat atomskog razarača nove generacije „Lider“ uključen je u državni program opremanja oružanih snaga (GPV) koji je koncipiran da se ostvari u periodu 2018 – 2025. Ovu informaciju je agenciji TASS preneo izvor koji se nalazi u sastavu ruske delegacije na Međunarodnom vojno-pomorskom sajmu u Sankt Peterburgu.

Inače, sama izgradnja perspektivnog razarača će trajati najmanje 5 godina. On će se najverovatnije graditi na brodogradilištu Severnoй verfi u Sankt Peterburgu. Ovo brodogradiliše se u poslednje vreme intenzivno modernizuje u cilju osposobljavanja za izgradnju najsloženijih površinskih plovila, kakav je svakako ovaj brod.  U svakom slučaju do 2025. godine ruska flota će biti jača za najmanje jedan super-razarač klase 23560 „Lider“.

Treba napomenuti da ruske VMF planiraju da u svoj borbeni sastav prime grupu od ukupno 12 ovih brodova, koji će biti u sastavu Tiho-okeanske i Severne flote.

Pogledajte video:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …