Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! PROJEKAT “PUPIN”: Vojska Srbije postaje SILA, lansira SATELIT! (VIDEO)

UDARNA VEST! PROJEKAT “PUPIN”: Vojska Srbije postaje SILA, lansira SATELIT! (VIDEO)

Posle sprovedene modernizacije pešadije, artiljerije, ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, Vojska Srbije će uskoro lansirati i satelit domaće proizvodnje

Bespilotna letelica tipa “pseudosatelit”, koju naši vojni stručnjaci u okviru projekta “Pupin” već više godina razvijaju u saradnji sa firmom ‘Kompozit tehnolodži tim’, krstariće na 20.000 metara, moći će da leti do 36 meseci bez spuštanja na zemlju i služiće za izviđanje, komunikaciju i zaštitu državnih granica.

Ova letelica predstavlja poslednju reč tehnologije, o čemu svedoči i podatak da će imati pogon na elektromotor, koji će energiju za rad prikupljati preko foto-električnih ćelija. O projektu “Pupin” prvi je javno progovorio predsednik Aleksandar Vučić prilikom predstavljanja novih ‘migova 29’ na aerodromu u Batajnici.

Napredna tehnologija

Prema podacima specijalizovanog portala “Tango siks”, glavna karakteristika ‘Pupina’ jeste osmatranje i izviđanje.

– Osnovna namena ‘Pupina’ biće regionalno pokrivanje teritorije radio-signalom, signalom mobilne telefonije, internetom, kao i osmatranja u naučne svrhe, sondiranje atmosfere, špijunske i bezbednosne misije, rana upozoravanja, praćenja u slučaju nezgoda i elementarnih nepogoda. Nazvana je ‘Pupin’ po čoveku čija je inovacija omogućila prenos telegrafa na velike daljine – rekao je za ‘Tango siks’ Petar Matunović, osnivač firme “Kompozit tehnolodži tim”.

Petar Vojinović, glavni urednik portala “Tango siks”, kaže da je namera države da uloži u ovaj projekat izuzetno dobra vest.

– Iako zvaničnih informacija nema, u pitanju jedino može biti domaća kompanija “Kompozit tehnolodži tim”. To je grupa izuzetno stručnih i mladih Beograđana koji godinama razvijaju projektovanje i izradu bespilotnih letelica. “Pupin” je redak projekat u svetskim razmerama, letelica koja ima potencijal kako u telekomunikacijama, tako i bezbednosnom nadzoru.

– Ona koristi raznovrsnu lepezu senzora sa velikih visina i ima jako veliku autonomiju leta. Tema je izuzetno aktuelna, što pokazuje i veliko “Erbasovo” angažovanje i trenutni rekordi koje postavlja njihov projekat “Zefir”. Ako bi projekat “Pupin” zaživeo, to bi domaću vazduhoplovnu pamet stavilo u globalni vrh! Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe, a Srbija bi konačno mogla nešto i da izveze u segmentu izuzetno napredne industrije – podvlači Vojinović.

Vulin: Nećemo ratove, ali ćemo se štititi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naglašava da Srbija ne planira da izaziva nove svađe i sukobe, ali neće dati da bilo ko gazi njene interese.
– Država neće ulaziti u nove ratove, niti će izazvati sukobe. Ipak, Srbija će štititi svoje interese i svoj narod – kategoričan je Vulin

Superiorni u regionu
Bezbednosni stručnjak Milan Petrić, komentarišući ove navode, ističe da bi razvijanje ovog projekta bilo izuzetno dobro za Srbiju.

– Ovakva tehnika bi nam pomogla u lociranju bilo čega u trenutku kada GPS ‘zakaže’. Takođe, ove letelice imaju odličnu mogućnost lociranja pri lošim vremenskim prilikama. Zbog takvih predispozicija, pomogle bi nam i u bezbednosno-informativnom smislu. Nadam se da će se ova ideja realizovati, jer sa ovakvim sistemom bili bismo superiorni u regionu – zaključuje Petrić.

Karakteristike letelice “pupin”

* masa 120 kg
* razmah krila 25 m
* propeler 5 m
* dužina 10 m
* visina krstarenja 20.000 m
* trajanje leta do 36 meseci
* radijus pokrivanja 60 k

Srpska pamet u svetskom vrhu

Ovaj projekat bi domaću pamet stavio u globalni vrh! Letelica bi mogla da bude primenljiva kako za vojne, tako i za civilne svrhe

(Petar Vojinović, vazduhoplovni stručnjak)

Pogledajte najnovije čudo srpske tehnologije:

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …