Home / TEMA DANA / AMERIKA IZDALA NAREĐENJE – OČISTITI SRBIJU: Evo koje zemlje će prve krenuti na Srbiju..

AMERIKA IZDALA NAREĐENJE – OČISTITI SRBIJU: Evo koje zemlje će prve krenuti na Srbiju..

Baltičke zemlje, predvođene Litvanijom (tu su još i Letonija i Estonija), zajedno sa Švedskom pokrenule su unutar EU realizaciju plana čiji je cilj potpuno čišćenje ruskog uticaja u Srbiji. Iza svega, po običaju, stoji Vašington. Uz podršku ostalih evropskih jastrebova, a pre svih Makrona i Tereze Mej, ove države insistiraju da se zaustave evrointegracije naše zemlje, odnosno otvaranje poglavlja, dok ne uvedemo sankcije Moskvi.

Prema rečima sagovornika iz diplomatskih izvora, unutar EU Srbiji je dostavljena pouzdana informacija da su pomenute zemlje prošle nedelje od briselske administracije u pisanoj formi zatražile da se Srbiji više „ne gleda kroz prste“, već da se Beogradu ispostavi zahtev da hitno usaglasi spoljnu politiku sa EU. Ovakav zaokret, kako je obrazloženo, nužan je u svetlu pojačane napetosti između Zapada i Rusije.

Estonija, Letonija i Litvanija duže od decenije dokazuju se kao besni psi NATO i Vašingtona i uvek su u prvim redovimau obračunima sa Moskvom, koju smatraju najvećim neprijateljem. Sada im se pridružila Švedska, a snažno ih podržavaju i Poljaci.

– Upravo ove zemlje bile su među prvima koje su uvele sankcije Rusiji, a zatim u opštoj antiruskoj histeriji proterale najviše ruskih diplomata. Njihov cilj je da potpuno ekonomski unište svaku zemlju koja odbije poslušnost, pa u ovom slučaju i Srbiju ako se ne distancira od Moskve – otkrive izvor blizak Vladi Srbije.

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže da Srbija treba da se izvuče iz zagrljaja EU.

– Pritisci dolaze iz tog pravca. Mi treba lepo da im se zahvalimo i da kažemo da nam daju status privilegovanog partnera koji daju Turskoj, imaćemo dobre odnose i dalje, ali neće moći da nas ucenjuju. I ovako i onako njihov zagrljaj postaje sve nesnosniji – poručuje Jovanović i naglašava da je za Srbiju neprihvatljivo da uvede sankcije Rusiji ili prizna Kosovo.

(Srpski Telegraf)

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …