Home / TEMA DANA / Amerika sprema osvetu Rusiji: Plan je da se zapali Centralna Azija- Evo šta se dešava..

Amerika sprema osvetu Rusiji: Plan je da se zapali Centralna Azija- Evo šta se dešava..

nato- amerika- vojska

„Uspesi Rusije u Siriji mogu da izazovu SAD da destabilizuju situaciju na postsovjetskom prostoru“, smatra naučni saradnik Instituta za probleme međunarodne bezbednosti Ruske akademije nauka Aleksej Fenjenko, govoreći na okruglom stolu „Dve godine operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji: analize rezultata“.

– S obzirom da Rusija pobeđuje u Siriji, znajući Amerikance, mogu da kažem da će ih to samo naljutiti. Treba da se pripremimo za američku osvetu, koja će biti veoma ozbiljna. Treba već sada preduzeti mere – rekao je Fenjenko.

Po mišljenju eksperta, „Amerikanci ozbiljno razmatraju pitanje destabilizacije država Centralne Azije“.

– Najranjiviji je Tadžikistan. Zbog toga su u toku stalni razgovori o aktiviranju pamirskog problema koji „spava“ nakon Moskovskog dogovora iz 1997. godine. U tom kontekstu se razgovara i o destabilizaciji Uzbekistana, a može biti i Turkmenistana – naglasio je ekspert.

Kako smatra politikolog, Amerikanci mogu pokušati da destabilizuju i druge regione postsovjetskog prostora.

– To i jeste pretnja aktiviranja Gruzije i burne delatnosti država NATO-a u Jermeniji, gde je u toku pokušaj stvaranja opozicije. Zabiti klin u ODKB – jedna je od opcija osvete – objasnio je on.

– Međutim, ja ne bih isključio ni aktiviranje postsovjetskog konflikta sa uvlačenjem Rumunije u njega kao člana NATO-a – zaključio je ekspert.

rs.sputniknews

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …