Home / TEMA DANA / AMFILOHIJE: „NASLEDNICI ONIH ŠTO SU OTIMALI OD NARODA I CRKVE, SADA OTIMAJU HRAMOVE!“

AMFILOHIJE: „NASLEDNICI ONIH ŠTO SU OTIMALI OD NARODA I CRKVE, SADA OTIMAJU HRAMOVE!“

„Naslednici onih koji su otimali od naroda i Crkve Božije, danas ne samo što neće da vrate ono što je oteto, nego pripremaju otimanje hramova tvrdeći da oni navodno pripadaju državi. Kojoj državi?

Država je bila u vrijeme do 1918. godine, krštena pravoslavna država i kršteni kralj. Crkva Hristova – Svetosavska pravoslavna crkva bila je duša te države i sve što je u njoj stvarano kroz vjekove ovdje, i prije Petrovića, od Nemanjića, Vojislavljevića,

Balšića pa do onih koji su stvarali poslije njih kroz vjekove, stvarano je i prilagano za dušu i za vječni i neprolazni život, darovano narodu i Crkvi Božjoj i kao takvo i danas ostalo Božije i narodno“, ocijenio je danas Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Vladika je na praznik Svetog Nikolaja Mirlikijskog sa sveštenstvom služio Svetu službu Božiju u manastiru Praskvica u Paštrovićima odakle je pozvao vjerni narod da prekosjutra svi zajedno budemo na svepravoslavnom saboru u Nikšiću i cjelivamo mošti Svetog Vasilija Ostroškog:

„Da nas zagrli Bog Svojom ljubavlju i da mi Boga zagrlimo i da ljubavlju zagrlimo jedni druge! Da blagoslovimo Boga i svoje pretke što su nam ostavili ove divne i čudesne svetinje, ne da pripadaju bilo kojoj partiji ili sistemu, ili bilo kom čovjeku, nego da budu Božije i istinski narodne, i danas i uvijek.“

Pomolio se da Bog urazumi i one koji se, kako je istakao, tobož u ime države proglašavaju za državu, odričući se one krštene Božije države koja je vladala ovdje vjekovima.

„Da i njima Bog podari da se vrate pameti i razumu, izvornom poimanju dobara zemaljskih“, kazao je vladika Amfilohije i podsjetio da pričešćem na Liturgiji svi (episkopi, sveštenici, narod, djeca) podjednako primamo Svete Božije darove, niko više i niko manje.

Pojasnio je da nas Bog uči, darujući nam Svoje Tijelo i Krv, kako treba da srce svoje i sva što imamo, da dijelimo jedni drugima na Božiji način:

„Hristov način je priziv da se sva zemaljska dobra podijele svima podjednako u ljubavi prema Bogu i prema bližnjima, onako kako se Sveto pričešće dijeli i daruje ne samo ovome i onome narodu, ovoj i onoj državi, nego svima zemaljskim narodima. To je ono što nas je učila i danas uči Crkva Božja.“

Check Also

ŠOKANTNA TVRDNJA IZ MOSKVE: RUSIJA ĆE PREKINUTI SVE ODNOSE SA EU JER JOJ EU VIŠE NIJE POTREBNA- EVO ZAŠTO

Iščenko objasnio zašto se u Rusiji otvoreno govori o potpunom prekidu odnosa sa EU Politikolog …